U ranim jutarnjim časovima, sa ponovnim izmenama programa, završena je još jedna Zaječarska Gitarijada.

Poslednje veče 48. Zaječarske Gitarijade otvorio je fantastičan lokalni bend „Huti Ota Tre“, prošlogodišnji pobednik po oceni publike ove manifestacije na dva Timoka. „Huti Ota Tre“ već ima svoju publiku, znatno je unapredio svoj muzički status i postavio ga na zavidan nivo.

huti ota tre

 

U daljem toku revijalnog programa, nastupio je ovogodišnji rokonačelnik, frontmen grupe Atomsko Sklonište, Bruno Langer. Atomci su prašili u starom dobrom stilu, a Bruno Langer  proslavio je 50 godina na bini, što kako je rekao predstavlja krunu njegovog rada.

 „Drugog maja 64′ sam  prvi put stupio na binu, dakle pola veka, stoleća sviranja i onda doći ovde na Zaječarsku Gitarijadu, to se sve jako lepo poklopilo i puno hvala organizatorima, koji su nas pozvali“ rekao je Langer

DSC_0172

Bruno se zahvalio i novinarima na medijskom prostoru, pružanom za vreme ove manifestacije, jer i to može spasiti rok en rol na ovim našim balkanskim prostorima. Na pitanje kolegnice Danijele Nedeljković, da li je umoran, s obzirom na to da se boravak u Zaječaru zbog nevremena odužio, Langer je odgovorio:

„Ne, ne, mene umara samo jedna stvar, ljudska glupost, a ovde sam se osecao prelepo i fantastično, sretao divne ljude, ja sam tako napunio baterije da još 50 godina mogu svirati“.

DSC_0451

 

Publici su se potom predstavili demo bendovi. Na scenu stupa „Manitou“ iz Crne Gore, nastao pre četiri godine. Njihova muzika je fuzija regea sa elementima agresivnog hardkor metala, hip-hopa i trip hopa.

manitou

 

Meda, Vuk i Sandokan iz Petrovca na Mlavi su učestvovali su na „Battle of the bands“ u beogradskom SKC-u, a njihova muzika bazira se na meinstrim (mainstream) hard roku.

meda

 

„Microwave“  predstavnici Vršca, sebe smatraju nju metal sastavom. Imali su zapaženo učešće na Demo mastersu i Belgrade Demo Festu. Microwave je Avgusta 2013 svirao na festivalima 50 godina r’n’r-a u Vrscu, Rockwood, Rock Village… i ostavio jak utisak na publiku svojim autorskim radom.

 

microvava

„Kiza Bluza Bend“  jedan od omiljenih bendova na ovim prostorima, nastao pre 10 godina, a autorskim radom bave se od 2010. godine. Žanrovski su opredeljeni za garažni rok en rol i pank rok.

Puno smo kilometara i ulica prosli,razne dogodovstine i price slusali i videli i plan je da i dalje (kao starci) sedimo na stolicama jednog dana i , i dalje sirimo i prezentujemo Rock’n’Roll vibracije kroz vazduh.

DSC_0040

„Johnny Almost“  dolazi iz Novog Sada. Svoju muziku definišu kao melodično i višeglasno pop pevanje sa žestokim bubnjevima i gitarama. Nastup na respektabilnom festivalu poput Gitarijade za mladi bend predstavlja jedan od vrhunaca karijere. 

DSC_0057

Smoke Shakers“ iz Makedonije, formiran je 2008. godine. Sviraju indie rock. 2013. osvojili su  3. mesto na banjalučkom Demofestu. Članovi grupe ističu da je i sam odabir među 14 od 218 prijavljenih bendova značajan uspeh. 

DSC_0134

„Goddamn“ su momci, koji nam dolaze iz Vranja. Svoju muziku karakterišu kao southeren žanr.Učestvovali su na brojnim festivalima.Prate nas preporuke poznatih producenata i muzičara poput Nikole Vranjkovića, Dejana Najdića Najde, Eyesburn-a itd. Pred nama je put do profesionalnog studija i izdanje našeg prvog albuma koji će se pojaviti nadamo se do kraja 2014. godine.

DSC_0179

Umesto grupe „Death Saw“  koju predvodi Đorđe David, u tom vremenskom terminu, gitare uzimaju u ruke velikani domaće rok scene „YU grupa“. Uz visoko podignute ruke u publici, smenjivali su se hitovi ovih, kako neki vole da kažu „dinosaursa“ scene. Oni se ne osećaju staro, i kako kažu, i danas daju sve od sebe.

YU

Pre četrdeset i nešto godina od kako radimo i danas dajemo sve od sebe. I kada nismo lepo raspoloženi, sve to guramo na stranu, jer publika to ne treba ni da zna, tako da što se tiče nekog davanja i zalaganja, nema razlike nekada i sad. rekao je Žika Jelić

YU GRUPA 1

Ima dosta dobrih bendova, ali kao da nemaju dovoljno prostora kada su mediji u pitanju. Ovo što se dešava ove godine na Gitarijadi, ja sam oduševljen, da se sve pokrenulo sa mrtve tačke. I od nas starijih bendova, koji datiramo i trajemo godinama se očekuje i traži da podržimo i na neki način pomognemo da mladi dođu na tu rok scenu, gde smo mi godinama.

Nakon nastupa Yu Grupe, došlo je vreme proglasiti pobednika. Kompletan sedmočlani internacionalni žiri 48. Zaječarske Gitarijade, stupio je na binui  izneo svoje mišljenje. 

ZIRI

 

Prema njihovoj odluci, najbolji bend ove godine je „Holographic Human Element” iz Travnika. Kako nam je Branimir Lokner rekao, razlika između prvoplasiranog i drugoplasiranog je samo jedan poen. Drugo mesto pripalo je sastavu iz Subotice, D ZOO. Publici se ove godine najviše dopao bend iz Petrovca „Meda, Vuk i Sandokan“ , dok je član ovog benda Nenad Stojković impresionirao i Ilustrovanu Politiku i samim tim proglašen za najboljeg gitaristu ovog Festivala. Branimir Lokner izjavio je da će sva tri benda dobiti odgovarajuću tehničku, medijsku i podršku u svakom smislu. 

POBEDNIK

 

Gitarijada odskočna daska za sve bendove, dobiti ovu nagradu, osećaj  je fantastičan. Snimiš prvi album, drugi, pa onda sve ostalo i dalje. Izjavio je Nenad Stojković po dobijanju nagrade za najboljeg gitaristu. 

STOJKOVIC

Članovi Holographic Human Element-a nisu mogli da sakriju uzbuđenje nakon proglašenja za najbolji bend.

Ja još ne znam šta se dešava, još sam pod utiscima. Tolika je energija u meni i ako nisam prethodnu noć spavao,možda ni sada neću da spavam, fakat ne znam (smeh). Kada sam prvi put rekao da idem u Zaječar, otac me je pitao šta ću tamo. Kada sam rekao da idem na Gitarijadu, onda je moj otac skočio i rekao da je i sam bio. Zaječar je idealno mesto za živeti. Gitarijada ima dušu, ima srce, već  48. godina“.

 

Grupa Death Saw uz autorske stvari, koje su već prepoznatljive i koje već peva više generacija, ali i uz hitove nekada Generacije 5, odvele su Zaječar u neka ne tako davna ali sigurno lepša vremena. 

DJORDJE

 

Nakon  svega, oko 3 sata iza ponoći na scenu je stupio „The Dibidus“. Rano ili kasno, kako za koga, okupljeni obožavaoci skakali su iz muziku ovog sastava.  

Moja prva Gitarijada bila je 1991. godine, devedesetih sam svirao i sa Familijom, ako se ne varam dva puta i ovo mi je sada prva Gitarijada sa novm bendom, a osećaj  je sjajan. Nažalost ovo je jedini festival na kome sviramo ove godine,  ali meni je ipak drago, jer je ovaj festival svetkovina našeg rok en rola. Drago nam je da je Gitarijada opstala i da je podignuta na viši nivo. 

DIBIDUS

U ranim jutarnjim časovima, atmosferu je zahuktao Mortal Kombat. Ovaj bend dao je fantastičan pečat samoj završnici i spustio zavese 48. Gitarijade. Verni fanovi ovog metal/pank sastava nisu prestajali da pevaju sa bendom i na kraju naravno, tražili JOŠ.

MORTAL

Ali ipak, i Gitarijadi nekad mora doći kraj, bar za ovu godinu. I pored kiša, vetrova i naizgled nemogućih vremenskih uslova za održavanje, GITARIJADA JE POTPUNO USPELA. Za nas koji smo poslednjih nekoliko dana jutra dočekivali na „Kraljevici“ , polako kroz blagu maglu krenuli smo kućama. Do naredne najveće rok manifestacije, vidimo se. 

 

foto/tekst: Milena Ilić

Fotografije ne smeju biti upotrebljene bez dozvole autora. 

 

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here