Gitarijada nije dozvolila da loše vremenske prilike pokvare  raspoloženje. Podsećamo sve da ponovo pošaljete sms na 1003 i pomognete onima, kojima je to najpotrebnije. Nakon nekoliko promena rasporeda zbog nepredviđenih okolnosti, na žalost kultnu Jugoslovensku grupu „Kerber“  nećemo čuti ove godine, ali se nadamo da će biti prilike za to na narednom izdanju Zaječarske Gitarijade. 

Još jedno veče na „Kraljevici“  otvorila je fantastična grupa „Sevi“ iz Bugarske. Kako smo saznali, ovaj bend se prijavio za nastup u takmičarskom delu Gitarijade, ali to nije bilo moguće, jer već iza sebe imaju izdat jedan nosač zvuka. Potpuni pogodak bila je izvedba ovog bugarskog sastava, koji obiluje kvalitetom i energijom. Pevačica benda kaže da je Zakečarska Gitarijada unikatni Festival i unikatna publika:

„Možda je najstariji festival u Evropi, znamo da ima jako dugu tradiciju i počastvovani smo što učestvujemo ovde“ rekla je Svetlana Bliznakova

sevi

Nakon nastupa komšija iz Bugarske, na binu je stupila, možemo reći i „grupa domaćin“ , Riblja Čorba. Bora Đorđevć je i sam rekao da se oseća kao domaćin u više prilika, i uvek o Gitarijadi govori sa velikim poštovanjem. Kako bi i sam rekao:

„Britanci bi dali d*** da imaju ovako nešto“.

Bora

 

Očekivano tokom celog nastupa publika nije spuštala ruke, pevala horski uz svaku pesmu, i moglo se videti da je sem pristiglih obožavalaca i sam bend uživao na bini.

Pošto je završila svoj repertoar, Riblja Čorba binu je prepustila mladim nadama, zbog kojih ovaj Festival star 48. godina i postoji .

Led je probila grupa „Genova“ iz Hrvatske, formirana 2011. godine. Autorske pesme kreću se u okvirima, pop rok zvuka sa primesama funka i džeza. Oni su već učestvovali na festivalima takmičarskog tipa, a i u Zaječaru su lepo dočekani.

Genova

Drugi takmičarski bend bio je „Revolt“ iz Beograda, za koji možemo reći da su  imali najzapaženiji scenski nastup. Vodeća tema njihove muzike su bunt uz industrial zvuk. Iza sebe imaju dva video spota za „Red i Mir“ i „Barut“.

02

Iz Slovenije, Novo Mesto, došli su nam članovi sastava „El Kachon“ . Oni su se sastali pre tri godine, a ove 2014. došli  u Zaječar i malo nam dočarali slovenačku scenu.

03

„Holographic Human Element“ dolazi iz Travnika i svoje prve korake počeli su 2010. godine. Sviraju kako kažu eksperimental i modernu klasiku sa primesama Nju Ejdža (New Age) i progresivnog post roka.

04

Iz Beograda dolazi „Kora“ formirana pre 4 godine. Njihova muzika je rock sa primesama alt, emo i grunge zvuka.

05

„D ZOO“ su momci iz Subotice. Bend počinje sa radom 2010. godine. Njihovo muziciranje je kombinacija dva muzička žanra, repa i metala.


06

“In the room” iz Beograda svira instrumentalnu i  noise muziku sa dosta sintetičkih elmenata. Iza sebe imaju EP

07

I onda nakon, dugo, dugo vremena došlo je vreme da binu oduvaju Goblini! U svom prepoznatljivom stilu „zapalili“ su scenu odmah na početku „Kada misliš da si sam , ti podigni ruku…“ .

Prošlo je zaista neočekivano, ali realno puno od kako su „Goblini“ bili u Zaječaru.

goblini

Golub je pred sam nastup rekao da ne može više da čeka da nastupi, što se kasnije po izvedbi moglo i videti.

„Ovo je naš, ja mislim peti nastup u Zaječaru. I nije sad kao foliranje, pa kažeš gde god odeš da ti je to najbolji nastup. Mi zaista nikad nismo imali lošu svirku u Zaječaru. Uvek smo imali dobre i pozitivne ljude, decu koja su sjajna i skroz su željna dobrog rok en rola“. (opširnije u narednom izveštaju).

golub

Očekivani energični nastup priredila je i grupa Van Gogh.

„Posle dugo godina kapacitet Gitarijade doveden je do tačke ozbiljnog kvaliteta i drago mi je da smo gosti i na 48. i da ste sve lepo spremili, da ste nas dočekali. Uživali smo, bilo nam je lepo. Došli smo sinoć iz Hrvatske i ovo je došlo sada kao šlag na tortu, ili trešnja na šlagu“.

DSC_0097

Već u ranim jutarnjim satima, nastupa „Pero Defformero“.

Pero

Dugo očekivani Dža ili Bu dočekao je zoru i mi sa njima. Dža ili Bu je nedavno gostovao u Zaječaru u ambijentu lokalnog kluba “Klupče”. Inače, promovišu svoj album “Kukovo Leto”. Jedan zaista divan bend, samo napred.

dza ili Bu

Jutro su zatvorile Čvrge, ska pank bend iz Požarevca, i ako u ranim jutarnjim satima priredili su odličan nastup.

Cvrge

Večeras se nastavlja program i očekujemo proglašenje pobednika.

 

Uskoro još fotografija.

Fotografija se ne sme koristiti bez dozvole autora 

DO NOT USE WITHOUT MILENA ILIC’S PERMISSION 

foto: Milena Mima Ilic


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here