20. jubilarni Nišvil obara sve rekorde što se izvodjaca tice, bez obzira na to sto na racun ovog poznatog Festivala nije stigao ni dinar iz budžeta republike. Ivan Blagojević, direktor festivala rekao je da se “ovaj jubilej slavi u uslovima koji su jako specifični” i da je podnaslov festivala “Džez opstanak” zbog problema sa Ministarstvom kulture, od kojeg Nišvil nije dobio nikakvu pomoć.

T82A8758

Imamo obavezu da opstanemo zbog građana Niša i zbog svih ljubitelja džeza u Srbiji. Teže nam je nego ikad jer živimo u uslovima koji nisu primereni za ove manifestacije pogotovo na jugu Srbije – rekao je Blagojević.

 

Internacionalni džez festival Nišvil počinje 14. avgusta i završava se 17. avgusta. Cena dnevne karte je 1.000 dinara, cena polukompleta 1.500 dinara, dok je cena kompleta karata za sve festivalske dane 2.500 dinara. 

Vođa volontera Nišvila Marijan Cvetković, rekao je pristiglo 711 prijava za volontere i da kandidati dolaze iz 17 različitih zemalja. Cvetković je kazao da su se kandidati prijavljivali iz Bosne I Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Turske, Bugarske, Italije, Austrije, Švajcarske, Rusije, Češke, Holandije, Ukrajne, Slovenije, Gruzije i Uzbekistana.

Ovogodišnji Nišvil će tradicionalno otvoriti bend iz Niša, a ove godine organizatori su odlučili da to budebend “Moba” sada “pojačan” niškim muzičarem Oliverom Katićem. Prvog dana festivala nastupiće i američki bend ” The Cookers” kao i džez pevačica iz Brazila Tania Maria za koju kažu da je “brazilska Aretha Franklin” i još tri izvođača.

Drugog dana festivala na glavnoj sceni će prvo nastupiti izrelski bend “Assaf Kehati Trio”, makedonski muzičar Vlatko Stefanovski sa srpskim gitaristom Miroslavom Tadićem i meksički bend “Manglares” kao i bendovi iz Belgije i Amerike.

U subotu, predzadnjeg dana festivala, nastupiće, između ostalih, i bend Irene Blagojević iz Srbije, a nakon duže pauze u Srbiji će svoj koncert održati islovenački bend “Septembar”.

Poslednji dan festivala je rezervisan za “Blues brothers band” iz Amerike, srpski “Fish in oil”, japanski “Takamen nobuki trio”Iyeoku iz Amerike, kao i trio iz Brazila, a festival će zatvorti srpski bend “Proces”.

 

foto: Zoran Mojsin

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here