Prvo veče dugo očekivanog muzičkog praznika, sedmog banjalučkog Jelen Demofesta, donelo je među zidine tvrđave Kastel u četvrtak naveče rok spektal kakav Banjaluka odavno nije čula i videla.

Demo Fest 2014 - 132

 

Ipak, možda i najvažnija od svega je činjenica da su tokom prve noći posetioci zaista bili velikog srca, te je prikupljeno više od 10,000 knjiga, koje će biti preusmerene na područja pogođena nedavnim poplavama, a koje su služile kao svojevrsna ulaznica na festival.

Vrhunac večeri svakako su bili nastup pank rokera Hladno pivo, te zvezda večeri Guano Apes, a tvrđava pored Vrbasa je doslovno bila neprohodno zbog hiljada posetilaca, koji su ispunili svaki pedalj prostora. Ništa manje nije bilo zanimljivo ni polufinalno takmičenje demo bendova, a odlukom žirija priliku da nastupe još jednom na letnoj pozornici dobilo je pet nefirimisanih sastava.

Muzički deo programa je svečano je otvoren još u 20.30 časova nastupom gostujućeg švedskog benda Dismissed, a odmah nakon njihovog izlaska na binu bilo je jasno da posetioce čeka nešto nesvakidašnje, što je upravo i bio performans mladih Šveđana, koji su na scenu izašli našminkani i u ženskoj odeći, zagrejavši prisutne punk pop notama.

Početak takmičarskog dela programa brzo je ispunio prostor ispred bine Kastela, čime je Jelen Demofest publika potvrdila svoju podršku pravim zvezdama ovog festivala – demo bendovima. Priliku da se predstave okupljenima dobilo je 15 neafirmisanih grupa, pa su se na bini smjenjivali različiti žanrovi i scenski nastupi. Dok je žiri odlučivao ko će se naći u subotnjem finalu, na scenu je stupio makedonski sastav Smoke Shakers. Bend koji je prošlog leta osvojio treće mesto, predstavio je svoj nadolazeći album prvenac, a publika je veoma toplo dočekala njihov povratak u Banjaluku.

Po završetku polučasovne svirke, objavljena su i imena takmičara koji su izborili plasman u veliku završnicu. Tuzlanski Punkart je žiri “kupio” energičnim nastupom, slovenački Low Peak Charlie je odsvirao snažan punk u svečanim odijelima, sinjski bend Shewa je ostvario odličnu konekciju sa posjetiocima, dok je koprivnička Lolita odsvirala kvalitetan indie rock, a najviše oduševljenja je izazvalo čitanje imena Shanghai Street Fight, banjalučkog benda i miljenika domaće publike.

Premda su mnogi verovali da se posećenost prve večeri šestog Jelen Demofesta teško može ponoviti, pred izlazak headlinera na binu postalo je jasno da će rekord ponovo biti oboren. Pred glavnom binom su odavno sva mesta bila zauzeta, ali u trenucima kada se Kastelom prolomila melodija pesme “Svirajte nešto ljubavno”, kojom je Hladno pivo otvorilo svoj nastup, i u drugom delu Kastela, gde se koncert pratio preko velikog ekrana, nalazila se masa ljudi kroz koju je bukvalno bilo nemoguće prolaziti.

Hrvatske muzičke ikone su se na pravi način odužile za toliku podršku, pa su svirali velike pank evergrine, koje su fanovi pjevali uglas sa Miletom Kekinom, ali i nekoliko numera sa budućeg albuma. Kekin i njegove kolege su, očekivano, napravili sjajnu atmosferu, u momentima dovodeći masu do tačke ključanja i jedva je zadržavajući iza sigurnosne ograde. Uprkos tome što je kiša u nekoliko navrata počinjala da pada, ipak nije navela hiljade ljubitelja čvrstog zvuka da odstupe ni milimetar. Nastup je okončan pjesmom “Nije sve tako sivo”, a zatim i najavom najpoznatijeg imena večeri – Guano Apes.

Nemački alter rokeri važe za najveće ime sedmog Jelen Demofesta, a veoma brzo je postalo jasno i zašto. Otvaranje pesmom “Close to the Sun” pokazalo je da su fanovi već prihvatili i zavoleli nove stvari sa nedavno izdatog albuma “Offline”, kojih je odsvirano još nekoliko tokom večeri. Najbolje reakcije su, ipak, došle tokom izvođenja starih hitova, kao što su “Open Your Eyes”, “Big in Japan” ili “Quietly”. Pevačica Sandra Nasić je publiku pozdravila sa “Zdravo, kako je?!”, ali je dalja komunikacija uglavnom tekla na engleskom jeziku. To, međutim, nije predstavljalo nikakvu prepreku da se uspostavi odlična veza sa publikom, kojoj je Sandra konstantno prenosila svoju nepresušnu energiju. Pevačica nije dala publici da predahne tokom više od devedeset minuta, koliko je nastup trajao, zaposevši u potpunosti prostor, kako ispred, tako i oko bine, udarajući činele ili pozivajući prisutne da skinu odjeću sa sebe. Neumorna i beskrajno harizmatična, Sandra je objasnila zašto je već sada smatraju jednom od najvećih dama u istoriji rok scene, a kompletan bend Guano Apes  zašto su i danas jedno od najvećih svetskih muzičkih imena.

Završivši kako i dolikuje, eksplozivnim hitom “Lords of the Boards”, Nemci su oko tri časa ujutru prepustili iznurene posetioce Sopot Sound Systemu, čiji je after party stavio tačku na fantastično otvaranje sedmog izdanja festivala, istinski spektakl svjetskog kalibra.

 

Info: Jelen Demo Fest press 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here