Na današnji dan, 20. februara 1967. godine, rođen je Kurt Donald Kobejn. On nije bio samo vođa benda Nirvana, već i duhovno središte ovog grandž sastava iz Sijetla.1779276_757926507551884_509153990_nSa uspehom benda, Kobejn je i sam stekao ogromnu slavu koju je teško prihvatao, jer je imao teškoća da se navikne na sve što ona nosi.

Kobejn i Nirvana su jako uticali na razvoj muzike, popularišući poseban pravac muzike – grandž. 1991. godine, Kobejnova najpoznatija pesma (koju je napisao u saradnji sa Dejvom Grolom i Kristom Novoselićem), „Smells like teen spirit”, obeležila je početak dramatičnog povlačenja nekih do tada dominantnih žanrova muzike osamdesetih: glem metala, arena roka, i dens-popa. Kasnije je i proglašena za „himnu generacije”, a Kobejn je zahvaljujući tome nevoljno dobio titulu predstavnika „Generacije Iks”.

Druge poznate Kobejnove pesme su i „Lithium”, „About a Girl”, „Polly”, „In Bloom”, „Come as You Are”, „Heart-Shaped Box”, „All Apologies”, i kontroverzna „Rape Me”.

Kurt Kobejn je prva velika rok zvezda koja je izvršila samoubistvo, prvi momak iz tog sveta koji iza sebe ima potpisanu ploču čiji je tiraž deset miliona primeraka. Osim toga, njegov izbor je bio ličan izbor; očito su svi njegovi problemi poticali iz činjenice da je u nekom trenutku izgubio kontrolu nad onim što se s njim dešava.

Kada je Kobejnu bilo 14 godina dobio je svoju prvu gitaru, koju je izabrao umesto bicikla. Odmah pokušava da formira bendove sa prijateljima, svirajući pesme AC/DC-a i Led zepelina. U srednjoj školi često nije imao s kim da svira, pošto njegovi prijatelji nisu bili baš muzikalno talentovani. Kasnije, još uvek tokom srednjoškolskih godina, Kobejn je sreo Novoselića, momka koji se bavio pankom. Kobejn je pokušavao da nagovori Novoselića da zajedno osnuju bend, poslavši mu kopiju demo pesme koju je snimio s jednim ranijim bendom. Novoselić je, isprva sumnjajući mesecima, na kraju ipak odlučio da pristane, što je značilo početak Nirvane.

Prvih godina Nirvane Kobejn i Novoselić su imali problema s nalaženjem bubnjara. Na prvom albumu „Bleach” (1989), bubnjar je bio Čed Čening. Međutim, nezadovoljan njime, Kobejn je odlučio da ga zameni Dejvom Grolom. S njim je Nirvana doživela svoj vrhunac 1991. godine sa albumom „Nevermind”.

Bez zalaženja u detalje oko njegovog, kako kažu broji tabloidi (a mi to nismo) depresivnog života, Kobejn umire 5. aprila. 1994. godine, čime odlazi u neslavni klub “27”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here