Na današnji dan, 5. novembra 1994. godine u Beogradu, preminuo je Milan Mladenović, pevač i gitarista grupe Ekatarina Velika. Sahranjen je na Novom groblju u prestonici.

Milan_MladenovićRođen je 21. septembra 1958. godine, u Zagrebu. U šestoj godini se sa porodicom seli u Sarajevo, gde je živeo narednih nekoliko godina.

„Sarajevo je verovatno mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući, i to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živeo tamo… Bio sam klinac sa naočarima i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na časove kod čuvenog Gari Garinče. Od njega sam naučio neke akorde. Posle sam se preselio u Beograd.

Krajem sedamdesetih godina, zajedno sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem Gagijem, osnovao je svoj prvi bend Limunovo drvo. Svirali su na gitarijadama u Žarkovu i Železniku, u Bloku 45 (tzv. „Rok blok”), u Domu omladine, a održali su i dva samostalna koncerta u SKC-u. Najpoznatija numera Limunovog drveta je „Oko moje glave”.

Krajem 1981. godine, Milan Mladenović je sa Dragomirom Mihailovićem, iz bivšeg benda Limunovo drvo, formirao novi bend Katarina II.

Tokom 1982. novom bendu su se priključili klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi, a 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar Šarlo akrobate Ivica Vdović Vd.

U toj postavi grupa je 1984. godine izdala album „Katarina II“ na kojem se nalaze pesme “Aut”, “Jesen”, “Radostan dan”, “Treba da se čisti”, “Ja znam” i druge. Većinu tekstova na debi ploči radio je Milan Mladenović, dok je tekstove za pesme “Vrt” i “Platforme” potpisao Gagi, a muzika je zajednička. Ubrzo je Gagi došao u sukob sa zakonom a po povratku iz zatvora saznao je da više nije član Katarine II. Gagi je kao nosilac prava na ime Katarina II uskratio grupi pravo da se dalje njime koristi, pa je bend odabrao novo ime – “Ekatarina Velika” – EKV.

U EKV je ubrzo došao novi bubnjar Ivan Fece Firči, umesto Vda. Godine 1985. izlazi istoimeni album “Ekatarina Velika” koji je dobio povoljne kritike i bend je postao popularan. Album iz 1986. “S vetrom uz lice”, lansirao ih je na sam vrh jugoslovenske rok scene. Usledila je serija uspešnih albuma : S’ vetrom uz lice“ 1986. „Ljubav“ 1987. „Samo par godina za nas“ 1989. „Dum dum“ 1991. „Neko nas posmatra“ 1993.
Milan Mladenović se u tom periodu uspešno okušao i kao muzički producent, glumac, a pisao je i muziku za pozorišne predstave.

Tokom rada sa EKV, Milan Mladenović sarađivao je kao producent na albumima bendova “Gustaf i njegovi dobri duhovi” i “Fit”.
1985. godine se zajedno sa ostalim članovima Ekatarine pojavio je u filmu Gorana Markovića “Tajvanska kanasta”, a sledeće godine i u filmu Milana Živkovića “Crna Marija” gde je igrao glavnu ulogu i za koji je napisao numeru “Bus Station”.

Krajem osamdesetih pisao je muziku za jednu pozorišnu predstavu na kojoj su još radili i Vlatko Stefanovski, Đorđe Erić, Zoran Petrović i drugi.
Kada je počeo rat u bivšoj Jugoslaviji, 1992. godine, sa Partibrejkersima i Električnim orgazmom napravio je projekat “Rimtutituki”, čija je muzička aktivnost koncentrisana na antiratnu propagandu. Singl “Slušaj ‘vamo!”, s ključnim refrenom „Mir, brate, mir”, izdao je B92, a promovisan je koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda.

EKV, Partibrejkers i Električni orgazam su u septembru 1993. godine svirali u Pragu i Berlinu sa zagrebačkim sastavom Vještice u okviru akcije “Ko to tamo pjeva”.

Milan je, iz protesta zbog ekplozivom srušene najstarije i najpoznatije banjalučke džamije Ferhadije ( iz 1579. godine), otkazao nastup Rimtutitukija u Banjaluci tokom rata.

Leto 1994. godine Milan Mladenović je proveo u Brazilu, gde je sa dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem – Subom, i nekoliko brazilskih muzičara snimio je album “Angel’s Breath” („Dah anđela“). Album je kombinacija psihodeličnog samba-roka s balkanskim uticajem. Milan je tada otišao u Pariz, gde je režirao spot za pesmu “Crv”.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here