Gitarijada, koncerti, svirke i poznati rock n’ roll entuzijazam, ponekad su jedina sredstva, koja vam mogu poboljšati dan, mesec, godinu, život. Tokom godina provedenih pored bina raznih  manifestaija u ulozi novinara, čujete i vidite mnogo toga zanimljivog, svakako nešto pribeležite i sačuvate. Kada u Srbiji  govorimo o rocku i festivalima, prva asocijacija  naravno je ZAJEČARSKA GITARIJADA. Iz godine u godinu, svako  od istaknutih muzičara imao je ponešto da kaže  o pomenutom velikom rock festivalu. Bilo ih je puno, a ja vas podsećam  na reči pojedinih.

zlatniprstimosaMoša Radenković (Zlatni Prsti):

“Materijalna je činjenica da smo mi, Zlatni Prsti, osnivači Gitarijade. Bane, Moša i Trajko su otpratili prvih nekoliko Gitarijada. U početku nismo hteli da napravimo nešto za grad, već u to vreme se sviralo subotom i nedeljom u Domu Vojske, pa smo mi rešili da sviramo i četvrtkom i petkom, kako bi i tada nešto zaradili. Niko nije znao da će to toliko dobiti na značaju i postati to što jeste . Gitarijada je doživljavala svoje uspone i padove. I da pohvalim to što si me ti potražila, jer sam se začudio i pomislio da li se to meni učinilo ili se neko setio da i Moša – Zlatni Prsti ima i treba nešto da kaže”.

 

Nikola Čuturilo Čutura (ex-Riblja Čorba, ex-Siluete):cutura

Prvo bih pozdravio ceo Zaječar, jer mi je u lepom sećanju oduvek. Uvek je bilo zadovoljstvo svirati Gitarijadu. Nadam se da će me se neko setiti. Ako me ne prime u revijalni deo, prijaviću se za takmičarski (smeh)… Slušajte dobru muziku , u vašoj zemlji ima još po neko ko želi nešto da vam kaže, a što ne vređa inteligenciju“.

 

 

gale

Goran Šepa Gale (Kerber):

„Gitarijada je potrebna samo tako. Zaječarska Gitarijada je nešto veće od svih nas, to je čudo jedno potrebno svima u rock n* rollu. Ja kažem da rock n* rolla ima, strašno dobro deca sviraju, strašnih gitarista ima, ali nemaju gde to da plasiraju. Moram da priznam da se Gitarijada i sama pojela. Meni Zaječar kao čoveku vredi strašno puno. Alo, ili radite kako treba ili ne, tako će i Kerber. Zaječar je veliki grad i može to da izgura. Nema drugih gitarijada, Zaječarska Gitarijada ima tradiciju i mora se boriti za to“.

 

 Bora Đorđević (Riblja Čorba):bora

Gitarijada je jako važna za rock n* roll u Srbiji, da bi Englezi d*** dali da imaju manifestaciju sa tako dugom tradicijom. Osobito mi je drago da se Gitarijada vraća na puteve stare slave, koje je nekada imala u bivšoj Jugoslaviji. Ovo je zaista prestižna manifestacija i treba je čuvati.

k3
Kristijan Vukmirović Roka (Lizard, New Deal):

Hvala Bogu imali smo Gitarijadu. Zaječar mi je u to vreme dosta dobro funkcionisao za razliku od drugih gradova. Ako kažeš da smo svirali „van vremena“, to je zato što nismo potpadali pod uticaje koji su tada vladali. Bilo je teško snimiti bilo šta u to vreme. Gitarijada, kakva god da bude, sa svojim usponima i padovima je dobra stvar, okupi bendove sa svih strana. Pitanje pobednika je poslednja stvar o kojoj bi muzičari, bar ovi mlađi naraštaji, trebali da razmišljaju. Zaječarska Gitarijada treba da traje kakva god bila, a biće dobra u svakom slučaju”.

 

 

blaya

Prljavi inspektor Blaža:

Ja sam svakako neko ko se seća Zaječarske Gitarijade iz najboljih vremena. Moram priznati da poslednjih godina ne znam kakav efekat izaziva ta čuvena manifestacija zvuka. Želim sve najbolje u budućem periodu jer to je jedna tradicija , jedna od najbitnijih na svetu“.

Boško Đelilović Bole (grupa Mamurno Jutro – učesnici Zaječarske Gitarijade)

1990. godine izašla je jedna kompilacijska ploča u izdanju „Jugotona“ . Pesme su se zavrtele, ali je sve stalo kada je počeo rat. Zadnji bitan momenat koji treba pomenuti jeste nastup na Zaječarskoj Gitarijadi , 1992. godine. Veliki stadion, dobra organizacija, i sada kada pogledam snimak… Kada kažeš da je neko pobedio na Gitarijadi, to apsolutno nije mala stvar“.

 

slSteve Lukather (TOTO):


Wow, 43. years?! I didn*t know that. Glad to be here even more. I never heard a guitar festival has so much tradition, let alone in Serbia. Again, I am happy that I will performe here”.

 

 

Andy Powell (Wishbone Ash)p

 Powell nam je rekao, kako su njihove godine možda krivci što se dugo nisu pojavljivali u Srbiji, ali da svoje nastupe pamte po dobrom. Niko iz sastava čiji je jedini originalni član Andy Powell , nije mogao da poveruje koliko ova manifestacija traje. Najveće iznanađenje doživeo je sam Powell, kada mu je neposredno pred nastup prišao dečak i tražio autogram, ali na jednoj od ploča ove poznate grupe.

 

 

 

 

Intervju/tekst: Milena Ilić

foto: Milena Ilić

foto-Nikola Čuturilo: http://www.timemachinemusic.org

foto-Prljavi Inspektor Blaža: http://www.blic.rs/

foto-Steve Lukather: http://www.samsontech.com

foto-Andy Powell: http://digitaljournal.com

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here