Crossover bend ZAA, jedan od najboljih mladih sastava u regiji, novo je ime u revijalnom programu devetog Demofesta. Oni će nastupiti trećeg dana najvećeg regionalnog festivala demo izvođača, koji se ove godine održava od 21. do 23. jula u Banjaluci.


ZAA 02Bend iz Kruševca će setako vratiti pred Demofest publiku sedam godina nakon osvajanja treće nagrade u takmičarskom programu ovog festivala. Uz njih, posljednje večeri će svirati i Bombaj štampa, kao i pobjednici osmog Demofesta, grupa Nord.

“Neki to zovu vetar u leđa, neki odskočna daska… Mi jednostavno kažemo – Demofest u Banjaluci. Činjenica je da je nama od te nagrade sve krenulo nabolje, kako sa bendom tako i privatno. Mnogo je kilometara prošlo od tada i uvek se rado vraćamo Banjaluci koju smatramo za svoj drugi rodni grad”, kaže Zlatko Petković, bubnjar grupe ZAA i dodaje da jedva čekaju nastupna ovogodišnjem Demofestu, a takmičarskim bendovima žele jaku konkurenciju i dobre nastupe.

Bend ZAA je oformljen 2008. godine, a u njihovom zvuku se mogu pronaći dub, ska i punk elementi, kao i naglašene jazz te post-rock dionice. Poseban kvalitet benda su energični nastupi uživo, što dokazuje niz uspjeha na različitim festivalima.

Prvi od njih je došao upravo na Demofestu, gdje 2009. godine zauzimaju treću poziciju u konkurenciji 33 grupe, čime na velika vrata ulaze na regionalnu, ali i evropsku muzičku scenu. Već naredne godine stižu do regionalnog finala prestižnog španskog reggae festivala Rototom, a slijede i brojni koncerti širom Evrope.

ZAA 03Svoj debitantski studijski materijal, nazvan jednostavno „ZAA“, objavili su 2010, dok su godinu dana poslije predstavili i „Good Things“, svoje drugo izdanje. Ovi albumi su im donijeli regionalnu popularnost među alternativnom publikom, ali i brojne pozitivne kritike muzičkih novinara.

Tokom 2012. godine je došlo do personalnih promjena u bendu, kada u ZAA dolazi pjevačica Sanja Vučić, široj javnosti poznata i kao predstavnica Srbije na aktuelnoj Evroviziji, gdje je izborila plasman u finale takmičenja.

„What About“, treći album grupe ZAA, objavljen je 2014. godine, a pobrao jenajviše ocjene recenzenata te privukao brojne fanove među ljubiteljima različitih muzičkih žanrova. Singlovi poput „Irie & Kool“ ili „Slide Baby“ dugo su zauzimali visoka mjesta na mnogim top listama.

Pored pomenutih ZAA, Bombaj štampe i Norda, do sada je potvrđeno da će u revijalnom programu devetog Demofesta nastupiti i Dub Pistols, Hladno pivo, Kolja i Grobovlasnici, Rezerve i S.K.A. Imena učesnika takmičarskog programa, za koji se prijavilo 467 demo bendova, biće objelodanjena tokom juna.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here