Jedan od najbeskompromisnijih rok bendova regije, niški Gospodin Pinokio, koji sa jednom nešto dužom pauzom traje već 23 godine, upravo je objavio svoj novi EP pod nazivom “Iz mraka mašina” za beogradski Take It Or Leave It records, najstariju nezavisnu izdavačku kuću u Srbiji.


p1

Novi materijal sadrži četiri potpuno nove pesme (Iz mraka mašina, Šta god, Stena i Zastoj u vremenu) i dostupan je na svim digitalnim platformama, kao i na kompakt disku za najvernije fanove.

Linkove možete pribaviti ovde: play.googleamazondeezeritunesplay.spotify

EP “Iz mraka mašina” je sniman tokom marta meseca 2015. godine u studiju „Sweepunk“ u Makrešanu kod Kruševca, a snimateljski posao reprezentativno je delo Zlatka Fat Zed Petkovića, kao i završni mix u saradnji sa samom grupom.

Video spot za premijerni singl sa novog izdanja, koji nosi naziv „Šta god“, je takođe delo iste ekipe (Zlatko + Gospodin Pinokio) i sniman je na više lokacija u Makrešanu i Nišu, a u njemu svoj puni doprinos daju harizmatični Ljubiša Jovanović aka Ponoćni Vodeničar (frontmen kruševačkog benda Katabazija) i ekipa iz aikido kluba „Trem“ na čelu sa Dejanom Stankovićem.

Pesma i spot predstavljaju podsećanje mlađim generacijama da moraju imati svoj stav koji će ih voditi kroz život. Moraju naći svoju duhovnu ravnotežu i na taj način se žaštititi od svega onog lošeg što ih na svakom koraku vreba, da budu svesni da je život jedna centrifuga iz koje se jedino jasnom idejom i doslednošću može na trenutak izvući i osetiti tračak slobode – pojasnili su svoju inicijalnu ideju za video singl sami članovi grupe.

Uz ove atomske novitete grupa se, takođe u saradnji sa TIOLI records, potrudila da na digitalno tržište izbaci i prethodni EP „Svet oko nas“ iz 2012. godine.

Linkove možete pribaviti ovde: play.googleamazondeezeritunesplay.spotify

Bend Gospodin Pinokio nastao je marta 1993. godine kao četvorka koji su činili Dejan Đurić Toni – bubnjevi, Sebastijan Krstić Seba – bas gitara, Nenad Jovanović Necan – gitara i Igor Bogdanović Šile – vokal. Prvu koncertnu promociju u niškoj „Banovini“ beogradski izdavač E.P. – Krug objavljuje kao kasetno izdanje pod nazivom „Zdravlje i Satira“ u septembru mesecu te godine, kada bend počinje koncertno i medijski da se promoviše. „Ti to a i Ja“ i „Boli me“ su bile pesme koje su se mogle često čuti na mnogim radio stanicama.

U tom trenutku dolazi do prve personalne promene i umesto Sebastijana bas gitaru počinje da svira Bojan Ristić – Rile sa kojim bend radi materijal za svoj novi album. Snima se i prvi spot za singl „Mesec u Škorpiji“ koji je ostavio zapažen trag na svim top listama i koji bendu omogućuje zapaženo mesto na tadašnjoj muzičkoj sceni Srbije.

pDecembra 1996. godine u beogradskom studiju „Go – Go“ pod producentskom palicom Voje Aralice nastaje album „Plašim se i neću“ koji objavljuju beogradska Panorama i Music Yuser iz Novog Sada. Sa promoterom Drago Borićem radi se temeljna kampanja i obilazi se bukvalno svako veće mesto u Srbiji, te je u ovom periodu bend izuzetno koncertno aktivan. Sa ovog materijala snimljeni su spotovi za pesme „Peh“ i „Sukob“, a koncertne promocije u Nišu (KPGT – dvorište) i u beogradskom KST-u bile su sjajno posećene.

U to vreme bendu se pridružuje i Danijel Stojanović – Dani, te bend počinje da radi sa još jednim gitaristom. Nakon gomile održanih koncerta i učešća na svim bitnijim festivalima u tom periodu 2000. godine u studiju „Matrix“ u Novom Sadu rađa se novi studijski album, čiji je producent Mare (basista Pekinške Patke). Krajem te godine niški SKC izdaje disk na kome se, pored novog materijala, nalazi i bonus (pet pesama) sa prethodnog albuma i ovaj paket nosi naziv „Zapažanja“. Nakon započete medijske kampanje, snimljenog spota za singl „Protiv tvoje volje“, te učešća u revijalnom delu zaječarske gitarijade, bend prestaje sa radom.

 

Učešćem na niškom muzičkom festivalu Nisomija 2010. godine Gospodin Pinokio se ponovo aktivira. Na leto 2011. zagrebačka izdavačka kuća „Slušaj najglasnije“ izdaje kompilaciju pod nazivom „Buđenje“ kao presek ranijih radova benda za čitavu regiju. Nosilac ove kompilacije je ponovo snimljena obrada pesme „Mesec u Škorpiji“ koja, ispraćena spotom, vraća bend na muzičku mapu ovih prostora.

U studiju „Bare Wired“ u Zemunu bend 2012. godine snima novi EP koji pod nazivom „Svet oko nas“ izdaje Time Machine Music (Bane Lokner i Dragiša Radulović). Singlovi „Buđenje“ i „Novac je mamac“, za koje su urađeni spotovi, dospevaju do prvih mesta mnogih relavantnih top lista u regiji. U ovom periodu bend napušta bubnjar Dejan Đurić Toni i umesto njega dolazi Vladimir Božilović Boža na neko vreme, da bi se konačno ustalio Desimir Stojimirović Desko kao sadašnji bubnjar benda.

Diskografija:

„Zdravlje i satira“ – I.P.Krug (Beograd) – 1993.

„Plašim se i neću“ – Panorama (Beograd) i Music User (Novi Sad) – 1997.

„Zapažanja“ – SKC (Niš) – 2000.

„Buđenje“ – Sluša Najglasnije (Zagreb) – 2011.

„Svet oko nas“ – Time Machine Music (Beograd) – 2012.

„Iz mraka mašina“ – Take It Or Live It records (Beograd) – 2016.

Nastupima u svim većim gradovima, pogotovo učešćem na Arsenal festu u Kragujevcu i Bella Rock festivalu u Petriču u Bugarskoj, bend znatno povećava svoju bazu fanova.

 

Tokom marta 2015. godine u studiju „Sweepunk“ (Makrešane) sa producentom Zlatkom FatZed Petkovićem (bend Zaa) Gospodin Pinokio je snimio još jedan EP koji se pod nazivom „Iz mraka mašina“ upravo nalazi pred vama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here