Drugo polufinalno veče devetog Demofesta održano je u petak, 22. jula, na tvrđavi Kastel. Publika je ponovo ispunila festivalski prostor već na samom početku takmičarskih nastupa, pa je mlade muzičke nade slušalo nekoliko hiljada posetilaca. Odlukom žirija, u finale su prošli banjalučki bend MultiCultus, 3 kapljice iz Novog Sada, Ki iz Kumanova, Sila nečista iz Solina te Mnogi drugi i PigPop iz Zagreba.


demofest-drugo-veche-0020

U revijalnom programu su nastupili Rezerve, The Sisters of Mercy te Kolja i Grobovlasnici. Revijalni deo programa otvorio je drugoplasirani sastav iz prethodne godine, bend Rezerve. Punk petorka iz Makarske je podsetila sve prisutne na svoj melodični punk zvuk, zaraznog ritma i pamtljivih stihova, koji im je donio visok plasman na osmom Demofestu, ali i predstavila deo materijala koji će se naći na njihovom debi albumu.

Usledio je najneizvjesniji deo večeri, odnosno proglašenje druge grupe demo bendova, koji će ponovo zasvirati poslednjeg festivalskog dana. Odabir žirija je bio podjednako šarolik kao i sam takmičarski program, pa se u finalu našlo mesta za alternativni rock grupe Mnogi drugi, electro art makedonskog benda Ki, rock zvuk sastava PigPop te nesvakidašnji pristup grupe Sila nečista. Jedini potpuno ženski bend, punk trio 3 kapljice, se takođe plasirao dalje, kao i mladi progressive rock sastav MultiCultus.

Na Demofest binu je potom stupila britanska rock atrakcija The Sisters of Mercy. Već sa prvim taktovima velikog hita „More“, binu, ali i prostor iznad posetilaca, ispunile su ogromne količine dima, koji je u kombinaciji sa odličnim svetlosnim efektima tokom celog koncerta održavao jedinstvenu atmosferu. Nju je upotpunila mešavina čvrstih gitara, procesiranih bubnjeva i specifičnog vokala koji posjeduje pevač Andrew Eldritch, srce i duša ovog benda.

foto: Demofest
foto: Demofest

 su tokom jednoipočasovne svirke nizali stvari iz različitih perioda karijere, a na posebno dobar prijem su naišle „Body Electric“ i „Dominion“. Kulminacija je došla u dvostrukom bisu, za koji su sačuvali pesme poput „Lucretia My Reflection“, „Temple of Love“ i „This Corrosion“, za koje se pokazalo da su fanovima zaista omiljene.

Pristup potpuno suprotan mističnim i naizgled distanciranim Britancima imao je Nikola Kolja Pejaković, koji je sa svojim Grobovlasnicima na binu izašao nešto iza dva časa ujutru. Nastup je otvoren pesmom „Da li venem ili zrim“, a ples u publici je uslijedio već kada je bend zasvirao „Mladoženju“. Harizmatični i duhoviti Kolja je u više navrata isticao da je srećan što napokon nastupa u svom rodnom gradu, stalno je razgovarao sa posetiocima, pričao anegdote i prisećao se priča iz svog odrastanja.

foto: Demofest
foto: Demofest

Sve to se odlično dopunjavalo sa bravurama vrsnih muzičara iz sastava Grobovlasnici, pa su se posetioci brzo povezali sa izvođačima, te uglas s njima pjevali „Eto, udade se ti za konja“ i svi u istom ritmu skakali tokom pjesama „Pedofilija“, „Spao remen“ ili „Live aid“, sve do kraja večernjeg programa.

Ranije isotg dana održane su konferencije za novinare, koima su prisustvovali sastavi The Sisters of MercyKolja i Grobovlasnici

U razgovoru sa članovima benda The Sisters of Mercy, upitali smo ih šta mogu poručiti mladi, bendovima i šta je po njima ključ uspeha: 

Odlično pitanje. Samo nastavite da svirate, vežbate, budite kreativni, stalno radite nove stvari i idite ka stvarima koje vas inspirišu. Radite ono što vas ispunjava kao izlazak sa prijateljima. I ponovo, budite kreativni jer ponekad kreativnost nestaje sa godinama.

Kako ste vi uspeli? 

I dalje stavrno ne znam (smeh). Verovatno radeći veoma uporno i konstatno govoreći DA različitim stvarima. Postoji jedan element u muzici, kada osetiš energiju onda odmah kreneš i uradiš to što želiš, ne čekaš ni jednog trenutka, jer  se tada osećaš ispunjeno i dobro, a to bi trebao biti razlog zašto sve ovo uopšte i radimo.

 

df mima

Trećeg, ujedno i poslednjeg festivalskog dana, u 14 časova  u Domu omladine biće promovisan debitantski album grupe Nord, pobednika prošlogodišnjeg Demofesta, a u 17 časova će na istom mestu biti održana projekcija filma „Vlada“. Dnevni program će biti zatvoren radionicom udaraljki, koja počinje u 17.30 časova, takođe u Domu omladine.

U velikoj završnici festivala nastupiće 12 finalista takmičarskog programa, pomenuti bend Nord, švedske rock zvezde Mando Diao, te Bombaj štampa i ZAA, popularni regionalni izvođači.

Pogledajte galeriju fotografija. Foto galerija: Milena Ilić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here