Prvi uvod u originalnu novu muziku stiže nam u petak, 7.avgusta, singl “Gadigal Land”.

“Gadigal land” je naziv koji su domoroci koristili za veći deo prostora na kome se sada nalazi grad  Sidnej. To je provokativan naslov koji ukazuje na nepravdu koja se dogodila i događa  australijskim domorocima od 1788 godine.

Ovaj singl najavljuje i uzlazak mini-albuma The Makarrata Project koji će se pojaviti u septembru.

Midnight Oil su poznati kao dugogodišnji i strastveni aktivisti za zaštitu prirode, društvenu i socijalnu pravdu, a obzirom da potiču iz Australije, dugo godina se bore za očuvanje aboridžanske kulture.

Na jeziku Aboridžana, Makarrata je izraz koji predstavlja proces izmirenja. Da bi se to toga došlo,  posle perioda konflikta, sledi prvo period izlečenja, sagledavanjem činjenica i prihvatanjem istine. U tome je suština Makarrate.

Mini album The Makarrata Project sadrži pesme tematski fokusirane na autohtonom pomirenju doseljenika i starosedelaca, a svaka kompozicija izvedena je u saradnji sa članovima organizacije First Nation.

 U prvom singlu, “Gadigal Land” gostuju australijski muzičari koji kroz svoju umetnost  čuvaju aboridžansko poreklo- Kaleena Briggs, Bunna Lawrie i Dan Sultan

Midnight Oil će premijerno izvesti pesmu na dodeli nagrada National Indigenous koja će se u Australiji održati 7.avgusta.

Izdanjem The Makarrata Project ,Midnigh Oil želi da zainteresuje pažnju javnosti na dokument Uluru (Uluru Statement from the Heart) , kojim bi organizacija First Nation želela da uđe u australijski parlament.

Uvek smo srećni da damo naš glas onima koji ukazuju na rasnu neravnopravnost, ali čini se da smo sada došli do prekretnice.Pozivamo saveznu vladu da poštuje poruku koju nosi Uluru i postupi u skladu sa njom. Nadamo se da će naše izdanje pomoći da se još više pojača potreba za iskrenim izmirenjem u ovoj ali i u mnogim drugim zemljama“, stoji u zvaničnoj izjavi grupe.

Bend, na čelu sa bivšim ministrom rada, Peterom Garretom, doniraće svoj deo prihoda od prodaje izdanja The Makarrata Project organizacijama koje žele da se Uluru izjava od srca prihvati u australijskom parlamentu.

Još od njihovog velikog internacionalnog  hita, “Beds are burning” (1987), Midnight Oil su bili motivisani da se bore za promene i socijalni boljitak. Upravo ovaj najpoznatiji i najprepoznatljivi singl benda nastao je tokom njihove turneje po udaljenim aboridžanskim zajednicama, 1986,. gde su se članovi benda lično uverili u loše zdravstvene uslove života zajednica. Frontmen grupe, Peter Garrett , napisao je pesmu koja kritikuje način na koji su starosedeoci silom proterani sa svoje zemlje. Tokom Olimpijade u Sidneju, 2000.godine, Midnight Oil su se našli na naslovnim stranama novina zahtevajući da se australijska vlada javno izvini domorocima, izvevši pri tom prigodnu kompoziciju “Sorry”, na nastupu koji su pratile milijarde gledalaca širom sveta. Tokom svoje karijere grupa je objavila 11 studijskih albuma, 4 live albuma i 40 singlova. Dobitnici su 11 nagrada ARIA Music i 2006. godine su ušli u ARIA kuću slavnih. Nakon 15 godina pauze, grupa se 2017.okupila i krenula na “The Great Circle Tour”, turneju, tokom koje je održala 77 koncerata, posetila 16 država na 5 kontinanata, pri čemu ju je gledalo preko pola miliona ljudi.Turneja se završila sa dva rasprodata koncerta  u Sidneju,sa preko 40.000 gledalaca..  

U svojoj biti, Midnight Oil je potentan rok bend koji ne samo da je  kamen temeljac australijske rok scene i jedna od najvećih muzičkih grupa Sony Music Australia, već predstavljaju i istinsku međunarodnu snagu sa globalnom bazom fanova.Koliko god da su neverovatna ta priznanja i nagrade, Midnight Oil su pre svega bend sa beskompromisnim stavom i porukom-provokativni, strastveni i moćni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here