Američki muzičar, V. C. Handi [Villiam Christopher Handi] rođen je na današnji dan, 16. novembra, 1873. godine u Alabami. Smatra se jednim od najuticajnijih muzičara svoga doba, a drugačije ga zovu i “otac bluza (Father of the Blues)”.


Handy je rođen u kolibi u mjestu Florence u državi Alabama. Otac mu je bio nekadašnji rob koji je nakon emancipacije postao pastorom Afričke metodističke episkopalne crkve. U mladosti se počeo baviti muzikom, ali se školovao za učitelja. Nakon diplome je neko vrijeme bio na turnejama s putujućim zabavljačima. Godine 1896. se oženio za Elizabeth Price s kojom će imati šestoro djece. Od 1900. do 1902. je podučavao muziku na crnačkom Alabamskom poljoprivrednom i mehaničkom koledžu. Njega je napustio zbog neslaganja sa nastavnim programom koji je inzistirao na bjelačkoj i evropskoj nasuprot crne i američke muzike. Tada se priključio jednom putujućem orkestru.

Godine 1912. je komponirao Memphis Blues, kompoziciju koja se smatra jednim od prvih komercijalnih primjera žanra, a 1914. i St. Louis Blues, koja će u kasnijim decenijama steći veliku popularnost. Godine 1917. se preselio u New York gdje se osim komponiranjem, bavio i muzičkim izdavaštvom, a godine 1926. je izdao knjigu u kojoj je sakupio preko 53 tradicionalnih crnačkih pjesama i melodija. Godine 1941. je izdao autobiografiju Father of the Blues.

Godine 1943. je oslijepio nakon nesreće u podzemnoj željeznici, a posljednje godine života je proveo u invalidskim kolicima.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here