Na današnji dan, 8. januara 1935. godine rođen je kralj rokenrola, Elvis Aron Presli (Elvis Aron Presley)

Elvis_Presley_promoting_Jailhouse_Rock

Izuzetno popularan pedesetih i šezdesetih godina 20. veka. Prodao je više od 150 miliona ploča i igrao u dvadesetak filmova. Prema navodima tadašnjih medija, umro je, 1977. godine od prekomerne upotrebe alkohola i droge.

Na nadgrobnoj ploči njegovo ime je napisano kao „Elvis Aaron Presley“ dok je njegovo pravo ime bilo „Elvis Aron Presley“. Iako je ovo podgrejalo teoriju zavere po kojoj Presli zapravo i nije mrtav, preovlađuje mišljenje da je Presli sam promenio svoje srednje ime da bi bilo identično biblijskom imenu Aaron

Jedno vreme na TV-u bilo je zabranjeno snimati Elvisa niže od struka na njegovim nastupima, zbog neprikladne koreografije i plesnih pokreta, ali je ubrzo ukinuta zabrana.

Rođen je u Tupelu, Misisipi. Sa 13 godina se sa porodicom preselio u Memfis, Tenesi. Svoju muzičku karijeru je počeo kada je vlasnik „Sun Records“-a Sem Filips, željan da širem auditorijumu približi zvuk Afro-američke muzike, video u Elvisu potencijal da to ostvari. U pratnji gitariste Skotija Mura i basiste Bila Bleka, Elvis je jedan od začetnika rokabilija, ubrzanog spoja kantrija i R&B-a. RCA Victor je sa njim potpisala ugovor po kome će pukovnik Tom Parker biti njegov menadžer sledeće dve decenije. Njegov prvi singl za tu izdavačku kuću, „Heartbreak Hotel“ izašao je u januaru 1956. i odmah je postao hit broj jedan. Postao je vodeća figura novog rokenrol zvuka sa više javnih pojava na televiziji i velikih hitova. Njegov način izvođenja i energični pokreti učinili su ga jednim od najpopularnijih izvođača, ali i najkontroverznijih.

Filmsku karijeru započeo je 1956. filmom „Voli me nežno“. Uglavnom je igrao u muzičkim filmovima osrednje vrednosti, ali s naslovnim pesmama koje su redovno postajale hit. U periodu od 1957. do 1966. Presli se nalazio na listi deset najkomercijalnijih američkih glumaca.

Godine 1975. nastaju ozbiljni zdravstveni problemi, dijabetes, gastritis, a pridružuje se i droga od koje je Presli postao zavisan. Godine 1977. doživljava srčani udar, ali ne menja način života. Dana 16. avgusta 1977. Elvis pada u duboku komu zbog prekomerne upotrebe droge. Doktori pokušavaju da mu spasu život ali ne uspevaju.

Elvis je još za života postao legenda: za dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top-lista proveo je čak 996 nedelja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here