Momčilu Bajagiću  je u utorak 27. oktobra, u prostorijama Udruženja kompozitora Srbije u Beogradu, uručena nagrada “Darko Kraljić” za muzičko stvaralaštvo – životno delo u domenu popularne muzike za 2019. godinu. Priznanje je Bajagi dodelio Srđan Marjanović, predsednik Sekcije kompozitora džez i zabavne muzike. Svečanost je održana u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, uz sveden broj gostiju i maksimalno poštovanje propisanih mera.

Da nagrada pripadne našem proslavljenom rokeru, jednoglasno je odlučio stručni žiri, čiji su članovi, uz predsednika Radoslava Graića, kompozitori Vojkan Borisavljević, Zoran Lesendrić, Srđan Marjanović i Aleksandra Milutinović. Bajaga se, na taj način, pridružio prethodnim dobitnicima tradicionalne nagrade – Korneliju Kovaču, Vojkanu Borisavljeviću i Zoranu Simjanoviću.

Primivši nagradu od Srđana Marjanovića, Momčilo Bajagić je izjavio:
Izuzetna mi je čast što sam u prilici da govorim o nagradi koja nosi ime Darka Kraljića. Posebno mi je značajno što je priznanje esnafsko, od kompozitora. Ne znam da li postoji značajnija nagrada koju sam primio u životu.

Vladimir Graić, direktor PGP RTS, napomenuo je da, četvrtu godinu zaredom, priznanje odlazi u prave ruke. Graić se ovim rečima obratio Bajagiću:

Ova nagrada je potvrda tvoje dosadašnje karijere. Ona je 40 i nešto godina duga, ali ja te doživljavam kao da si na početku. Od tebe očekujemo još mnogo hitova, i da uz njih i igramo i plačemo. To smo navikli da dobijemo od tebe.

Muzički novinar i publicista  Petar Peca Popović je, u svom stilu, govorio o životnom i muzičkom putu Darka Kraljića, i naglasio da je  ovo “najveća profesionalna muzička nagrada u Srbiji“. Pored toga što su “obojica rođeni u Hrvatskoj, a zaduži su nas”, Popović je našao još nekoliko stvari koje povezuju Kraljića i Bajagića. Takođe je, govoreći o Bajagi, napomenuo da “od kada ovaj grad postoji, niko nije napravio više pesama o njemu, i niko ga nije voleo na taj način“.

Bajaga je, zajedno sa kolegom iz benda, Sašom Loknerom koji je seo za klavir, počastio prisutne svedenim verzijama neprolaznih balada “Od kada tebe volim”, “Zmaj od noćaja” i “Zažmuri“,  a zatim je na video-bimu prikazan deo jednog od četiri koncerta koje su Bajaga i “Instruktori” održali krajem prošle godine, sa horom i orkestrom u beogradskom Sava centru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here