U finale 50. Gitarijade druge polufinalne večeri plasirali se, Hadži prodane duše (Užice), Dark sky (Kosovska Mitrovica) i Nu ance (Sofia). Dan ranije plasman u polufinale izborili su i LSD (Banjaluka), Brat (Užice) i Klot(Beograd).


DSC_0807
FOTO Milena Ilić


Osim njih u drugom polufinalu nastupili su i: Rok u ponoć (Bajina bašta), Mamorlook (Varaždin/Beograd) i Zemljotres (Zrenjanin).

U revijalnom delu druge večeri 50. Gitarijade nastupili su: Bjesovi, Eyesburn i Riblja Čorba

DSC_0903
FOTO Milena Ilić

Bjesovi su kao pobednici 27. Gitarijade u Zaječaru, kako  po oceni žirija, tako i po oceni publike 1993. godine postali poznati široj narodnoj masi. Danas važe za jedan od vodećih alternativnih bendova, što su opravdali nastupom na 50. jubilarnoj Gitarijadi. 

Zadovoljan sam 100% svirkom. Razlikuje se nastup kada smo ovde pobedili i večeras, zapravo razlikuje se svakog dana. 

Moj savet mladim bendovima je da održavaju tu vatru u sebi, da se bave time čime se bave i budu naravno sve bolji u tome, ali da nemaju iluziju da će im to doneti slavu i novac. Znači ako pristupe tome na taj način, ako to zaista bude zadatak ili misija, onda će oni da traju i ostaće nešto za ljude i posle nas i ostaćeš u istoriji, eto to je neki moj stav – rekao je Zoran Marinković (Bjesovi). 

 

Eyesburn je nakon dugo vremena nastupio  u Zaječaru, održao nezaboravan i fantastičan nastup, oduševio sve prisutne. Rastužuje činjenica da je ovo bio i poslednji nastup ovog sastava pod imenom Eyesburn, ali kako su Nemanja Kojić Kojot i Aleksandar Petrović rekli, sve je u redu i samo zatvaraju jedan dobar krug. 

“Stvaranje novog Eyesburn-a, značilo bi, da bi to bila jedanaesta postava ovog benda i 22 je lep broj. Mislim da smo obrnuli jedan lep krug i da smo pružili ljudima to što smo imali do maksimuma. Čast je biti večeras ovde sa Bjesovima i Ribljom Čorbom i da smo otkazali, izdali bi celu generaciju. Naravno uvek sledi pozdrav za mlade bendove  koji odavde kreću da prave neku priču i neka traju bar 22 godine (smeh). Sjajna je i stvar što ovakva manifestacija ovoliko traje i što je dala priliku, makar priliku, mladim ljudima. E sad je pitanje koliko ta prilika danas u ovoj državi može da se iskoristi. Ja sam svirao prvi put na Gitarijadi 1991. ili 1992. godine, tada je pobedila grupa “Kazna za uši” i eto oni su napravili neku karijeru. To svima treba da bude motiv”.

 

DSC_0835
FOTO Milena Ilić

Za finale večeri na glavnom gradskom stadionu u Zaječaru nastupila je legendarna Riblja Čorba. Boru Đorđevića možemo nazvati i domaćinom, kao jednim od najvećih glasnogovornika i promotera Gitarijade. Kako kaže, ovaj Festival i njegovu dugovečnost treba prvo poštovati, a onda shvatiti vrednost istog.

Ova velika manifestacija daje priliku mladim ljudima da se pokažu, steknu publiku i da ih zapamte.

Ranije tokom dana, u okviru pratećeg programa 50. zaječarske Gitarijade – FREE ZONE 2016. u Irish Pub-u je održana promocija Antologije poezije niškog Rock`N`Rolla, „ORDEN ZA OLOVNOG VOJNIKA“. O Antologiji je govorio urednik i priređivač Željko Mitić, a izdavačka kuća je „5. talas“ iz Niša.

Finalisti nastupaju večeras  od 19 časova , nakon čega će biti poznat i pobednik jubilarne 50. Gitarijade u Zaječaru!

DSC_1098
FOTO Milena Ilić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here