Mladi umetnik Marko Kusmuk iz Beograda je dobitnik nagrade “Golden Osten” koju dodeljuje prestižna međunarodna manifestacija Osten Bienale crteža, Skoplje.

Zlatni Osten za crtez Budjenje, Marko Kusmuk foto Mert Rasim

Internacionalni žiri, na čelu sa kustosom bijenala Emilom Aleksijevim, je u konkurenciji 1035 radova koje je predstavilo 336 umetnika iz 52 zemlje, ovo prestižno priznanje dodelio Marku Kusmuku.

Svečana ceremonija dodele nagrada je održana u Nacionalnoj galeriji Severne Makedonije Cifte Hammam u Skoplju, kojoj je, osim velikog broja zvanica iz sveta umetnosti i medija, prisustvovao i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

 “Izuzetno mi je zadovoljstvo da moj rad po mišljenju internacionalnog žirija zaslužuje Zlatni Osten. Ovo bijenale postoji već 55 godina i za to vrijeme ugostili su i nagradili mnoge značajne umjetnike poput Marine Abramovič, Joseph Koshuth, Vladimira Veličkovića, Joze Cijuha, Piere Soulages i mnoge druge pa mi je posebna čast da se i moj rad nađe među njihovim remek delima.” izjavio je Marko Kusmuk koji je dobio nagradu za crtež “Buđenje”.

Inače, Kusmuk je za svoja dela već dobio nekoliko priznanja u zemlji i inostranstvu, i to: Prvu nagradu za crtež fondacije Vladimir Veličković, Veliku nagradu Udruženja likovnih umetnika Srbije povodom 100 godina ULUS-a, kao i Prvu nagradu za crtež „Zlatni lav“ u Veneciji na izložbi Venis Lend u organizaciji Anonima Sogniatori.

Marko Kusmuk prima nagradu Zlatni Osten, foto Mert Rasim

Marko Kusmuk izlaže od 2007. godine od kada je imao 24 samostalne izložbe u Srbiji, Nemačkoj, Italiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kini, Crnoj Gori, Makedoniji, a kolektivno je izlagao na više od 60 žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu – Kina, Japan, Italija, Nemačka, Turska, Danska, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina. U poslednje tri godine učestvovao u 16 značajnih međunarodnih i domaćih umetničkih projekata.

Kompleksna i slojevita poetika jedna je od najupečatljivijih osobina radova ovog nadarenog umetnika. Podjednako dobro se snalazeći i u malom i u velikom formatu, Kusmuk upotrebom bogatog slikarskog rečnika uspeva da prikaže večne teme.

Rođen je 1985. godine u Sarajevu, a na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu na slikarskom odseku je diplomirao 2007. godine. Magistrirao je 2008. godine u Rimu na Accademie di Belle Arti, odsek: slikarstvo. Doktorske studije završava 2016. godine odbranom disertacije sa radom/tezom pod nazivom „Likovna dekonstrukcija u dualizmu lica i naličja“ u klasi prof. Miloša Šobajića.

Marko Kusmuk živi i radi u Beogradu, a kao samostalni umetnik izražava se kroz slikarstvo i crtež.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here