Gitarijada, bila i prošla. Osim bina na kojima su se smenjivali kako afirmisani, tako i oni bendovi koji su na početku svojih karijera, a kojima pomenuta manifestacija može poslužiti kao „odskočna daska“ , ovaj Festival imao je bogat i zanimljiv dnevni program. U oazi zvanoj  „Ajriš pab“ u centru Zaječara, gotovo tokom celog dana održavane su tribine, promocije romana, filma. 

U opuštajućem ambijentu paba održana je duo promocija knjiga: „Sve te grešnice“ autora Srđana Stojiljkovića i dela „Lou lajf (Low Life)“ autora Dejana Stojiljkovića. Promociji je prisustvovao i Aca Seltik. 

DSC_0247

Kako nam je autor knjige „Sve te grešnice“ rekao, ovo je njegov drugi roman i nije „početnik“ što se Gitarijade tiče, jer je zajedno sa Dejanom na 46. Gitarijadi, promovisao knjigu o grupi “Depeche Mode” te se oseća i kao domaćin.

„Inače, pišem o ljubavi ali sam pod uticajem grupe  “Depeche Mode”. Kroz tekstove koje pišem zapravo provejava muzika ovog sastava, to jasno može da se čuje, dok se čita knjiga. Mislim da je totalno logično da moja knjiga bude ovde na Gitarijadi, jer baš odzvanja “Depeche Mode”. 

DSC_0242

Što se tiče knjige „Low Life“, prema rečima tvorca Dejana Stojiljkovića, u njoj se nalaze jedna novela i šest priča.  

„U tim pričama su glavni junaci rok zvezde. Tu su braća Galager iz benda “Oasis”, Džeger, tu je i Goran Bregović, mnogi drugi. Priče ustvari govore o fenomenu rock en rola i tim nekim anegdotama, legendama, koje sam ja pretvorio u neku proznu foru“.

Istog dana, svoju promociju doživeo je i dokumentarni film „Mizar – zvezda na nadežta“, čiji je autor, Marko Džambazoski. Inače, Marko je i član benda „Vizija“ prošlogodišnjeg učesnika takmičarskog dela Gitarijade. Džambazovski je student Fakulteta dramskih umetnosti, filmska montaža i režija. On je uradio dokumentarni film o grupi „Mizar“, zapravo o nekom prvobitnom radu ove grupe, od osnivanja 81′ godine, pa sve do snimanja prvog albuma 1987. godine. Značajno je to da se ovde radi o prvom filmu, o ovoj kultnoj makedonskoj grupi, koja je ostavila i značajan trag na jugoslovenksoj rok sceni i što se radi o do sada ne objavljenim audio i video snimcima, fotografijama i isečcima iz novina. Premijera filma održana je prilikom manifestacije „Skopski filmski Festival“, onda je prikazan na festivalu dokumentarnog filma, a Gitarijada je bila treća na listi za prikazivanje.  

DSC_0236

Interesantno je i to, što je otac autora filma, Panta Dzambazoski, prvi bubnjar grupe „Mizar“, a ujedno i predstavnik Makedonije internacionalnog žirija ovogodišnje 48. Zaječarske Gitariajde. Panta Dzambazoski je kum ali i jedan od osnivača, pomenute grupe. 

Mizar je je jedna zvezda u sazvežđu „Velika mečka“ koja je kod Arapa vrlo značajna, jer se noću orijentišu po toj zvezdi. Onda oni kažu da ko vidi Mizar, dobro vidi. I to se meni dopalo, u smislu da ko prepozna muziku Mizara, dobro sluša, ima svoj put.

Ovaj zahtevan projekat je u početku delovao nestvarno, zbog obima posla ali je ipak ugledao svetlost dana. 

Čitava priče je prekrasna, ne samo zato što mi je otac tu, „Mizar“ je jedna od najvažnijih grupa u makedonskoj rok istoriji. Ja sam iskreno zadovoljan kako smo uradili film i kako je prošao na promocijama – rekao je Marko.

Podsećanja radi, na Gitarijadi je pre izvesnog vremena još jedan film ovog tipa doživeo svoju promociju, reč je o dokumentarcu „Tačno u centar“ autora Marka Grujića. Ostvarenje prati karijeru velike jugoslovenske grupe, pri tom zaječarske, a reč je o sastavu „Zlatni Prsti“. 

U vreme svih ovih promocija na šetalištu ispred Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ mogli ste da pogledate izložbu rok fotografija autora Anamarije Vartabedijan i Stanislava Milojković i zaječarskog fotografa, člana foto kluba „202“ Miloša Milojevića. Izložba predstavlja foto dokumentaciju koncertne aktivnosti rok muzičara sa domaće i strane scene i raznolilkost izraza 6 autora – fotografa, sa ciljem da se podstiče, razvija i afirmiše rokenrol kultura i rok fotografija širom republike Srbije. 

DSC_0261

 

Ideja projekta je povezivanje fotografa različitih generacija iz nekoliko gradova Srbije koji su svojim angažmanom kroz izožbenu aktivnost u prethodnom periodu doprineli novom umetničko-likovnom pogledu na jedan specifični fotografski žanr.

DSC_0254

Na Trgu Oslobođenja, nastupio je Lajko Feliks, poznati violinista. On svira violinu, citru, tradicionalne žičane instrumente. Njegov repertoar prožima tradicionalna, folk, rok, džez, bluz i klasična muzika. Preferira violinu i njegovi nastupi su uglavnom samostalni ili sa malim bendom. 

foto: Ivica Ivanović
foto: Ivica Ivanović

 

Fotografija se ne sme koristiti bez dozvole autora 

DO NOT USE WITHOUT MILENA ILIC’S PERMISSION 

foto/tekst: Milena  Ilic

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here