Konferencijom za medije održanom u banjalučkom Domu omladine, u četvrtak, 21. jula, zvanično je počeo deveti Demofest. Odmah potom, otvorene su i dvije izložbe, kao prvi festivalski sadržaji koji su predstavljeni publici.

Tri dana ispunjena muzikom i raznovrsnim dešavanjima

„Nažalost, u prethodnom periodu su ugašeni brojni banjalučki festivali, od Kratkofila pa do Flastera, kao najskorijeg primjera. Zbog toga osjećamo još veći teret i još veću obavezu da uspijemo. Ove godine smo ponudili najviše što možemo, u skladu sa budžetom kojim raspolažemo, i nadamo se da će svi uživati u ova tri dana, jer nam je svaki vid podrške značajan“, istakla je tom priliko Brankica Janković, direktorica Demofesta.

Đorđe Mišić, izvršni direktor za marketing i prodaju u kompaniji m:tel, koja je prijatelj festivala od njegovog pokretanja, rekao je da ima velika očekivanja od ovogodišnjeg Demofesta.

„Od devetog Demofesta očekujem da će, kao i svake godine, podići ljestvicu očekivanja sa još više ljudi, jos boljim nastupima demo bendova, a i da će se kompanija m:tel, kao devetogodišnji prijatelj festivala, još bolje predstaviti. Mediji će imati razlog više da sjajno pišu, jer smo, u saradnji sa organizatorima, odlučili da ove godine malo pokrenemo i motivišemo naše muzičko novinarstvo, jer je ono vrlo bitno za promociju rock muzike. Prvi put će biti nagrađen jedan rock novinar ili novinarka za svoje autorsko djelo, a nagrada će biti laptop.“, najavio je Mišić.

Generalni sponzor festivala je Nektar pivo, brend Banjalučke pivare, a Nicholas Penny, direktor ove kompanije, izrazio je zadovoljstvo ponovnim ujedinjenjem Nektar piva i Demofesta.

„Osjećamo da je ova kombinacija siguran znak da je Banjaluka samouvjerena u sopstvenoj promociji, ali i promociji svojih brendova. Banjaluka je tokom ljeta divno mjesto, a Demofest je odlična prilika za privlačenje ljudi, naročito onih mlađe dobi, u ovaj grad. Ovo je značajno za lokalnu ekonomiju, jer turisti donose novac, ali i zbog unaprijeđenja sveukupne slike našeg grada i države pozitivnim primjerima. Želimo da povežemo naš brend sa dobrim vremenima i lijepim uposmenama. Zbog toga vidimo Demofest kao idealnu promociju Nektar piva”, naveo je Penny.

Uz Demofest je i ove godine kompanija Huawei, čiji je pametni telefon Huawei P9, kreiran u saradnji sa kompanijom Leica, oficijelni telefon festivala.

„Drago mi je što je Huawei ponovo na Demofestu, jer je to jasan znak da se nastavlja i razvija saradnja između jednog od najvećih festivala na Balkanu i jednog od najvećih proizvođača pametnih telefona u svijetu“, kazao je Dalibor Ritan, country manager kompanije Huawei za BiH.

Na konferenciji je najavljeno i da će tokom festivala biti prikupljan i recikliran plastični otpad, u sklopu saradnje sa Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS. U pitanju će biti nastavak društveno odgovornih aktivnosti, započetih donacijom kuhinjske opreme Ugostiteljskoj školi u Banjaluci, u saradnji sa kompanijom Metalac.

Nakon zvaničnog otvaranja festivala, otvorene su i dvije izložbe – izložba muzičkih eksponata pod nazivom „Rok muzej“ te fotografska izložba „Total Experience“, autora Bojana Vasiljevića.

Dnevni program Demofesta se nastavlja filmom „Jadranka“, koji će biti prikazan u Domu omladine u 17 časova, a na istom mjestu u 17.30 počeće radionica udaraljki. Kapije Kastela će biti otvorene od 20 časova.

U takmičarskom programu Demofesta nastupiće 33 benda, dok će u revijalnom dijelu svirati Mando Diao, Dub Pistols, The Sisters of Mercy, Bombaj štampa, Hladno pivo, Kolja i Grobovlasnici, ZAA, Nord, S.K.A. i Rezerve.

Sve informacije o festivalu dostupne su na web stranici www.demofest.org, kao i zvaničnoj Facebook stranici, na adresi facebook.com/Demofest.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here