Prve večeri devetog Demofesta, koja je održana u četvrtak, 21. jula, posetioci su ispunili veliki prostor tvrđave Kastel. Tokom prve večeri nastupilo je 17 demo bendova. 


foto Milena Ilic HP (2)
foto Milena Ilic

Između 17 bendova, koji su nastupili na otvaranju Demofesta 09, stručni žiri je odabrao šest njih koji će se naći u velikom finalu. To su sastavi Letarg iz Koprivnice, Seine iz Zagreba, EoT iz Karlovca, East Time iz Foče i Sarajeva, Degeneza iz Beograda te banjalučki Kdžo.

Upravo su takmičari otvorili festivalski program, a demo bendovi su se publici zahvalili za veliku podšrku svojim odličnim nastupima, tokom kojih su mnogi od njih dokazali da su već prevazišli status demo benda.

SKA
foto: Demofest

Dok je žiri sabirao bodove, na binu je izašao S.K.A, trećeplasirana grupa na osmom Demofestu. Nesvakidašnjim kombinacijama žanrova, ritmova i vrlo neposrednih stihova, kao i ponekom originalnom obradom regionalnih hitova, mladi Leskovčani su u potpunosti razdrmali masu. 

foto Milena Ilic DP (3)
foto: Milena Ilic DP

Nakon proglašenja finalista, binu je preuzela britanska grupa Dub Pistols, koja je na najbolji način demonstrirala mladim muzičarima kako izgleda jedan nastup svetskog nivoa. Počev od uvodnih „Bad Card“ i „Alive“, popularni „Pistolerosi“ su u potpunosti zavladali Kastelom, a publika je zdušno plesala i skakala u njihovim ritmovima, koji kombinuju elektronsku, reggae, ska i punk muziku. Harizmatični frontmen Barry Ashworth i vokal Seanie Tee, koji je pojedine stihove pjevao zajedno sa prvim redom publike, konstantno su komunicirali sa posjetiocima i inicirali njihovu reakciju, koja je vrhunac dostigla na pjesmi „Cyclone“ i potom se održala sve do završetka uz vrlo prikladno odabranu „Mucky Weekend“.

foto Milena Ilic HP (1)
foto: Milena Ilic

Iako je djelovalo da je ovakav koncert iz prisutnih izvukao i posljednji atom snage, kultni punk rock bend Hladno pivo je dokazao suprotno. Kazaljke na satu su pokazivale 1:35 kada je sa bine odjeknuo „Biološki sat“, a potom su Kekin i ekipa proveli publiku kroz čitav opus benda, od brzih pesama kao što su „Konobar“ i „Kaže stari što nam fali“, do emotivnijih „Jednim osmijehom“ ili „Supermen“.

Kekin se obratio i takmičarima, te ih podsjetio da je i Hladno pivo na počecima svoje karijere nailazilo na neuspjehe i negativne komentare.

„Zato želim da poručim svima koji neće biti u finalu da se drže svoje priče i budu uporni“, poručio je frontmen Hladnog piva uz ovacije posjetilaca.

 Najuporniji posetioci su veče završili uz afterparty banjalučkog DJ dua Digital Seekers. Ranije tog dana između ostalih, održane su i konferencije za novinare u Demofest Press centru sa učesnicima revijalnog dela programa grupama Hladno Pivo i Dub Pistols. 

DSC_0995 DSC_1002

Drugog dana Festivala, 22. jula, osim 15 demo bendova koji će se boriti za titule najboljih, nastupiće i The Sisters of Mercy (UK), Kolja i Grobovlasnici i Rezerve. 

Generalni sponzor devetog Demofesta je Nektar pivo, prijatelj festivala je i ove godine kompanija m:tel, dok je zvanični telefon festivala Huawei P9, kreiran u saradnji sa kompanijom Leica.

Pogledajte galeriju fotografija. 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here