U godini kada se obležava 35 godina od kultnog albuma prvenca „Das ist Walter” dugovečna rock institucija Zabranjeno pušenje najavljuje za 19. oktobra veliki koncert u zagrebačkom Domu sportova.

Debitantsko izdanje “Das ist Walter” iz 1984. i danas nosi težinu izuzetnog temelja koje je Zabranjeno pušenje instant vinulo u zvezde. Album je naziv dobio po filmu “Valter brani Sarajevo” a uvodna pesma upravo je tema iz istoimenog filma. U početku izdat u malom tiražu, na kraju je prodat u rekordnih 100 000 primeraka, što je premašilo očekivanja početnog tiraža za čak 30 puta. Iste godine bend kreće na turneju od 60 koncerata po najvećim dvoranama u nekadašnjoj Jugoslaviji, te ubrzo postaju najveća rock atrakcija.

U saradnji s mladim sarajevskim glumcima, članovi grupe u tom su periodu pokrenuli popularan humoristički show Top lista nadrealista iz kojeg se paralelno razvijao artistički urbani pokret nazvan Novi primitivizam. Bendove koji su delovali u njemu krasila je istančana autoironija na jakom sarajevskom slengu te britko seciranje tadašnjeg socijalističkog društva i banalne svakodnevice često kroz umjetničku formu malih priča. Pokret kojim je zapravo jedan grad izlazio iz svoje kulturološke čahure nije bio po volji rigidnog režima pa su članovi optuženi za vrijeđanje društvenog ustroja te neprešutnim dogovorom medija i organizatora koncerata stavljeni “na led”. Značaj bunta benda tada su prepoznale omladinske organizacije i omladinski mediji zbog čije su podrške ponovno nastavili nizati karijerne uspehe.

Teme poput korupcije i iznuđivanja (u pesmi “Abid”) izgubljene ljubavi (“Selena”), action kina 80ih (“Kino ‘Prvi maj'”), bunt protiv podjele uloga u svijetu (“Neću da budem Švabo”) i danas su blistavi hitovi s prvijenca gdje se svakako među najuspješnije klasike ubrajaju “Šeki’s on the road again” i “Zenica blues” čiji je spoken word uvod “Pamtim to kao da je bilo danas” donio hladnu uličnu mudrost kao kontrast inače vedrom albumu. Svirajući na relaciji od angažiranog punka do rocka s utjecajima folka, trube i saksofoni grupi su takođe davali jedinstven zvuk.

Prvenac kao povod za veliki zagrebački koncert još jednom će podsetiti zašto je Zabranjeno Pušenje jedan od omiljenih rock bendova te koliko je upravo taj album i značaj Waltera kao heroja Sarajeva bio ključan za sazrijevanje mnogih generacija, kako intelektualno, tako i glazbeno. Voljeni i šire od regije s nebrojeno turneja diljem svijeta, već dugi niz godina djeluju pod vodstvom Seje Sexona, koji se s pravom nametnuo kao konstanta i zaštitno lice benda. Uz presek celokupne karijere i goste koji će biti najavljeni u narednim mesecima, Zabranjeno pušenje u još boljoj formi nego ikad priprema spektakl za pamćenje.

Early bird ulaznice mogu se nabaviti po cijeni od 65kn do 9. svibnja ili do isteka kontigenta. Nakon toga će pretprodajna cijena ulaznice biti 85kn, dok će na dan koncerta iznositi 100kn. Prodajna mjesta: Dirty Old Shop (Tratinska 18), Glazbena knjižara Rockmark (Berislavićeva 13) i Entrio.hr

Koncert organizuje Dostava Zvuka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here