Književnici Vesni Goldsvorti danas je u Svečanoj sali Skupštine Grada Beograda uručena nagrada „Momo Kapor“ za roman „Gvozdena zavesa – Ljubavna priča”. Plaketu od srebra sa motivom školice i novčanu nagradu uručili su joj Matija Bećković, predsednik Upravnog odbora Zadužbine „Momčilo Momo Kapor” i Aleksandra Kosanović Strižak, direktorka marketinga i komunikacija Erste Banke koja je od ove godine pokrovitelj nagrade.

Nagrada „Momo Kapor“ dodeljuje se od 2011. godine svakog 8. aprila, na Momin rođendan, naizmenično za književnost i likovnu umetnost, sa ciljem da se neguje i očuva sećanje na najvećeg pisca među slikarima i najvećeg slikara među piscima. Žiri, koji su činili Muharem Bazdulj, književnik, Vule Žurić, književnik i književni kritičar i Radmila Stanković, novinarka,  jednoglasno je doneo odluku da nagradi književno delo „Gvozdena zavesa“, roman o  ljubavi, o istoku i zapadu i jednoj epohi, koji je istovremeno oda Londonu. 

Vrlo sam ponosna što sam prva žena koja je dobila ovu nagradu, nadam se da će se broj popraviti od sada pa nadalje. Današnji dan je za mene povratak u Skupštinu grada. Bila sam ovde u oktobru 1980. godine da primim Oktobarsku nagradu, onu koja se davala maturantima. Vraćam se ovde posle 42 godine i u mom životu to predstavlja zaista jedan divan začarani krug, pošto, kad posmatram taj put od 1980. do ovog trenutka, sve mi se zaista čini čarobno i skoro neverovatno. Ali to je samo kada je moj lični život u pitanju, nažalost. Kada je u pitanju svet, što bi Beket rekao, sve mi se čini mnogo više zabrinjavajuće, pa na neki način i aktuelnost ovog mog romana. Ja sam ga predala u štampu pre skoro dve godine, znala sam da će biti aktuelan, ali nisam sanjala da će biti ovoliko aktuelan koliko jeste, toliko da me prosto plaši da govorim o „Gvozdenoj zavesi“ danas. Osećam da pada, samo je pitanje gde će tačno pasti. Prošli put kad je pala, na Balkan je pala nekakva zavesa od „teksas platna“, to je Momo kumovao, a nadam se da će i sada pasti neka takva mekana, a ne ovo tvrdo, gvozdeno što na neki način moj roman sluti, a što sada visi nad istokom Evrope. Zatvara se čudesan krug, a moram da kažem da mi je zanimljivo, a sigurna sam da ne postoji nijedan drugi pisac na svetu koji ima nagradu „Ričard Krošo“, po engleskom metafizičkom pesniku iz 17. veka i nagradu „Momo Kapor“, po piscu proze u trapericama iz 20. i 21. veka. Ta je kombinacija samo Vesna Goldsvorti. Vraćam se ovde zbog Mome Kapora.“ izjavila je Vesna Goldsvorti u obraćanju velikom broju poštovalaca njenog i Kaporovog dela koji su se okupili u Svečanoj sali Skupštine grada.

Vesna Goldsvorti više od 35 godina živi i radi u Londonu, dugogodišnji je profesor kreativnog pisanja i engleske književnosti na Univerzitetima Kingston, Ekseter i Istočna Anglija, jedina je srpska književnica koja piše na engleskom jeziku i koja je član uglednog britanskog Kraljevskog književnog društva. Do sada je izdala pet zapaženih knjiga na engleskom jeziku, koje su prevedene na dvadesetak svetskih jezika. Kritike ovog romana objavili su londonski Tajms i Sandej tajms, a britanski „Gardijan” je Gvozdenu zavesu u februaru proglasio za Knjigu dana. 

Od ove godine rad Zadužbine i nagradu „Momo Kapor“ podržava Erste Banka koja kroz partnerstva sa velikim kulturnim manifestacijama kao i podrškom umetničkoj sceni u manjim, ruralnim sredinama blizu dve decenije kontinuirano ulaže i doprinosi razvoju kulture i umetnosti u našoj zemlji. 

Za nas iz Erste Banke, pokroviteljstvo jednog ovako uglednog priznanja koje nosi ime velikog hroničara naših života, pisca i slikara Mome Kapora, ogromna je privilegija, čast, ali i zadovoljstvo. Svi smo rasli uz njegove priče, romane i crteže prepoznajući i sebe i svoju svakodnevicu u svakoj njegovoj reči, svakom liku i crtežu. Bez Mome i njegovog autentičnog, drugačijeg, smelijeg i duhovitijeg pogleda na život, ljubav, prijateljstvo, naša književnost i likovna umetnost ne bi bile potpune. Momo Kapor je u svojim delima oživljavao sjajne likove žena i sve smo mi u jednom trenutku bile Ane, Une ili Sanje. Zato nam je drago što danas nagradu uručujemo Vesni Goldsvorti i to u godini kada delimo životne priče Erste heroina, koje svojom hrabrošću i odvažnošću motivišu druge da slede svoje snove,“ rekla je Aleksandra Kosanović Strižak iz Erste Banke.

 

Nagrada „Momo Kapor“ se dodeljuje već 11 godina

Zadužbina „Momčilo Momo Kapor” postoji već 12 godina i radi sa ciljem da trajno čuva i neguje uspomenu na našeg velikog pisca i slikara, Momu Kapora, koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti, istoriji umetnosti i kulturi, uopšte. Zadužbina je ustanovila jedninstvenu nagradu koja objedinjuje dve umetnosti kojima je zajednički imenitelj upravo Momo Kapor. Zato je ova nagrada, koja se dodeljuje već 11 godina, jedinstvena u poređenju sa drugim nagradama koje se dodeljuju u Srbiji.

Cilj Zadužbine je da podrži umetnike koji će u današnjem vremenu biti pojava kakva je šezdesetih godina prošlog veka bio Momo Kapor i kakav je ostao do kraja života. Nagrada „Momo Kapor“ se dodeljuje piscu ili slikaru, za dela koja su u skladu s kaporovskim duhom, a na osnovu odluke žirija koji imenuje Upravni odbor Zadužbine. Žiri sačinjavaju eminentni kulturni radnici iz književnosti i likovne umetnosti, kao i renomirani pisci i slikari. Nagradu za književnost su do sada dobili Emir Kusturica, Peter Handke, Dragan Jovanović Danilov, Labud Dragić i Nele Karajlić, a za slikarstvo Vladimir Dunjić, Mirjana Maoduš, Željko Đurović, Vasa Dolovački i Petar Mošić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here