Proteklog vikenda u Foči je uspješno realizovan kompletan program novog projekta OK teama Nektar OK Fest karavan koji je pokrenut u cilju kreiranja što kvalitetnijih kulturnih sadržaja i programa u Republici Srspkoj i Bosni i Hercegovini, koji su u potpunosti obustavljeni tokom većeg dijela 2020. godine, usljed posljedica izazvanih pandemijom korona virusa. Projekat je realizovan u saradnji sa Centrom za kulturu i informisanje Foča, te u skladu sa svim epidemiološkim mjerama koje su na snazi.

U subotu 17. oktobra otvaranjem izložbe „OK Fest retrospektiva“, autora Vedrana Ševčuka i Marka Ristića, svečano je otvoren i program samog događaja, koji je privukao pažnju publike iz Foče, ali i okolnih gradova/opština koje gravitiraju prema ovoj sredini. Jedan od autora fotografija, Vedran Ševčuk, koji je zvanično i otvorio izložbu, naglasio je da je riječ o fotografijama koje su nastale u poslednji četiri do pet godina, tokom trajanja festivala i da je na istima predstavljen samo dio festivalske atmosfere i fantastičnog ambijenta u kojem se festival održava. „Nije teško pronaći inspiraciju u nacionalnom parku, jer je riječ o zaista posebnom prostoru, koji u kombinaciji sa festivalskom atmosferom i energijom publike, za rezultat ima fotografije koje ste u prilici da vidite na samoj izložbi“.Prisutnima se obratio i direktor festivala, Dubravko Suvara, koji je naveo razloge odluke OK team-a da se upusti u ovaj projekat: „Kako smo i istakli, cilj ovog putovanja  je kreiranje što kvalitetnijih kulturnih sadržaja i programa u Srpskoj i BiH,  koji su u potpunosti obustavljeni tokom većeg dijela godine usljed posljedica izazvanih pandemijom virusa korona“. „Galerijski prostori bili su prazni, bioskopske sale nisu prikazivale filmove, nema promocija knjiga, nema koncertnih događaja i mislim da, kao najveći muzički festival, smo odgovorni da sve to ponovo vratimo i predstavimo našoj publici. Iskreno se nadamo i vjerujemo da već naredne godine smo 16/17/18 jula zajedno na Tjentištu, da uživamo u programu Nektar OK Festa”, naglasio je Suvara.

Ideju i projekat pozdravio je i direktor Centra za kulturu i informisanje Foča, Vladimir Pantović: „Na poziv kolega iz OK teama, spremno smo prihvatili partnersku saradnju u realizaciji programa Nektar OK Fest karavana u Foči. Sadržaji ovog projekta, prilika su da se obogati kulturni život u našoj opštini, koji je u ovoj godini usljed posljedica pandemije, značajno usporio“.

Uz izložbu fotografija, publika je prvoga dana bila u prilici da pogleda i projekciju filma „Tusta“, režisera Andreja Korovljeva, a muzički program bio je rezervisan za koncert Kralja Čačka u Gradskom pozorištu Foča. Bio je ovo prvi nastup kantautora Nenada Marića alias Kralj Čačka u Foči, i nije krio da mu je drago da je dobio priliku da nastupi pred ovom publikom: „Od prijatelja sam čuo sve najbolje o festivalu na Tjentištu, drago mi je da sam i na ovaj način dobio priliku da budem dio cijele priče.

Zahvaljujem se OK team-u na pozivu i iskreno se nadam da vidimo i na Tjentištu u nekom narednom periodu u širem sastavu“.

U nedjelju 18. oktobra, publika je bila u prilici da uživa u projekciji fila „Nebeska tema – priča o Vladi Divljanu“, a za kraj programa održana je i promocija knjige „Bunt dece socijalizma“, autora Dušana Vesića, koja je privukla veliko interesovanje publike. Autoru je ovo bila prva posjeta Foči i po završetku promocije usljedilo je druženje sa publikom i potpisivanje knjiga.

OK team i Centar za kulturu i informisanje Foča danas će potpisati i Memorandum o zajedničkoj saradanji u oblasti razvoja i unapređenja kulturnog programa i sadržaja.

Sledeća stanica Nektar OK Fest karavana je Trebinje, 31. oktobar – 01. novembar, gdje nas u saradnji sa Kulturnim centrom Trebinje, očekuje zanimljiv program.

Ulaz na sve sadržaje i u Trebinju je besplatan, broj mjesta ograničen, a ulaznice će od 26. oktobra biti moguće preuzeti na biletarnici KC Trebinje.

Nektar OK Fest karavan na putu kroz BiH prate prijatelji događaja kompanija m:tel, Sarajevski kiseljak i voda Sara.

Donosimo dašak Tjentišta i Nektar OK Festa u vaš grad, pridružite nam se. Sve informacije o programu, datumima i gradovima koje ćemo posjetiti pratite na zvaničnom eventu događaja na FB.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here