The Cure su prošlog četvrtka otvorili evropsku turneju koncertom u Rigi, glavnom gradu Letonije, a 27. oktobra stižu u Arenu Zagreb, što će biti njihov prvi samostalni koncert u Hrvatskoj. The Cure je obradovao publiku u Rigi set listom od čak 25 pesama i dva nastupa na bis. Među pesmama koje su obeležile živote mnogih generacija kao što su ‘Pictures Of Iou’, ‘Lullabi’, ‘Fridai I’m in Love’, ‘Dečaci ne plaču’, ‘Fascination Street’, ‘In Betveen Dais’, The Cure su premijerno predstavile dve nove pesme sa predstojećeg albuma „Songs of a Lost Vorld“. ‘Alone’ i ‘Endsong’ zvuče tačno onako kako je vokal i frontmen benda Robert Smith najavio pre nekoliko meseci; neumoljivo mračno.

Turneja Cure 2022 biće prva nakon koncerata održanih 2019. godine, godine u kojoj su proslavili 40 godina postojanja, i 30 godina od objavljivanja kultnog albuma „Disintegration” iz 1989. godine, kojim su obezbedili titulu jednog najboljih britanskih bendova u poslednjih 50 godina . Još jedna uzbudljiva vest za veliku bazu fanova grupe The Cure koji željno iščekuju njihov nastup uživo je povratak gitariste i klavijaturiste Perija Bamontea, koji je bio deo benda od 1990. do 2005. godine. Kao iu nastavku turneje, bend The Tvilight Sad, jedan od omiljenih bendova Roberta Smita, zagrejaće publiku za zagrebački koncert The Cure.

The Cure je osnovan 1978. godine u gradu Kroli u Engleskoj, a od prvog koncerta iste godine, The Cure je do sada odsvirao preko 1.500 koncerata, a nastupi uživo i direktan kontakt sa publikom su ono što The Cure najbolje radi. Tako su pre dve godine od NME proglašeni za najbolje festivalske hedlajnere, što samo dokazuje njihovu ljubav prema sceni.

Ovi indi rok pioniri su do sada objavili 13 studijskih albuma, više od 40 singlova, njihovi albumi su prodati u 30 miliona primeraka širom sveta, a tu je i veliki broj live albuma, zvučnih zapisa, knjiga… The Cure je teško kategorisati u pojedinačni muzički žanr, uticao je na formiranje nekoliko njih kao što su got rok, novi talas i post-rok. U 2019, pet članova grupe The Cure primljeno je u Rokenrol kuću slavnih.

Ove godine, bend je takođe objavio specijalno deluks izdanje albuma ‘Vish’ da proslavi 30 godina tog albuma, koji je postao njihovo najprodavanije izdanje do sada, dostigavši prvo mesto u Velikoj Britaniji i drugo u SAD, gde je nominovan je za nagradu Gremi u kategoriji najboljeg albuma alternativne muzike. Album je iznedrio tri hit singla, “High”, “Fridai I’m In Love” i “A Letter To Elise”. Turneja albuma Vish bila bi najobimnija turneja grupe The Cure, sa 111 nastupa u 21 zemlji. Novo deluks izdanje albuma od 45 pesama uključuje 24 ranije neobjavljene pesme i još 4 objavljene po prvi put na CD-u i digitalno.

Ulaznice za koncert ovih velikana alternativne muzike mogu se kupiti putem sistema Eventim.hr i na prodajnim mestima Eventima, a cene se kreću od 175 do 650 kuna.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here