Na današnji dan, 19. januara 1943. godine u Port Arturu (Teksas), rođena je, Dženis Lin Džoplin (Janis Lyn Joplin). Bila je američka roki bluz pevačica, tekstopisac i muzički aranžer.


Počela je, karijeru ranih šezdesetih kao  bluz pevačica po klubovima San Fransiska. Svetsku slavu stekla je krajem šezdesetih godina dvadesetog veka, kao pevačica benda Big Brother and the Holding Company. 250px-JanisJoplin002Kasnije, nastupala je i kao solo pevačica uz pratnju bendova The Kozmic Blues Band i The Full Tilt Boogie Band.

U kratkoj profesionalnoj karijeri, koja je trajala svega četiri godine, proslavila se brojnim hitovima, a neki od najvećih su „Down On Me“,„Bye, Bye Baby“, „Piece of My Heart“, „Try (Just A Little Bit Harder“),„Maybe“, „To Love Somebody“, „Mercedes Benz“, „One Night Stand“,„Raise Your Hand“ i „Me and Bobby McGee“. Tokom karijere objavila je četiri studijska albuma, od kojih je poslednji izdat posthumno i pet singlova.

Časopis Roling stoun uvrstio je Džoplinovu na 46. mesto na listi 100 najvećih umetnika svih vremena 2004. godine, te na 28. mesto na listi 100 najboljih pevačica svih vremena 2008. godine. Njena verzija pesme Me and my Bobby McGee posthumno je dospela na prvo mesto američke top-liste singlova. Godine 1995. posthumno je proglašena za člana Kuće slavnih rokenrola u Klivlendu, a 2005. dodeljena joj je i Gremi nagrada za životno delo.

Dženis je imala buntovan i neuobičajen stil tipičan za hipi pokret tog vremena. Hronični alkoholizam i konzumiranje teških droga uzrok su njene prerane smrti.

Preminula je 4. oktobra 1970. godine u hotelskoj sobi u Los Anđelesu od posledica predoziranja heroinom, kako su mediji naveli. Imala je u 27 godina. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here