Posle nepunih godinu dana Rok momenti su ponovo sa vama u Zaječaru. Nova izložba i nove fotografije trojice autora u okviru manifestacije MUZEJI SRBIJE, DESET DANA, OD 10 DO 10. U 11. EVROPSKOJ NOĆI MUZEJA. Otvaranje izlozbe je u petak, 15. maja u 19 časova, u Radul begovom konaku.


rockk momentiIzložba koncertnih rok fotografija autora Raše Milojevića, Zorana Mojsina i Nemanje Đorđevića će se održati od 15 – 25. maja 2015. godine u Radul begovom konaku (Narodni muzej Zaječar)
Otvaranje izlozbe je u petak 15. maja u 19h.

Rokenrol je najveća kulturna revolucija dvadesetog veka, muzička i društvena pojava koja je od svog nastanka pedesetih godina pa do kraja prošlog veka bila dominantna struja u kulturi mladih i u društvu. Kroz vizuelni jezik koji je pratio rokenrol i zajedno sa njim se i razvijao, rokenrol je uticao na probijanje barijera, širenje ideja, menjanje društvenih shvatanja i sveta. Rok fotografija je dokument o idealima, o svetu, različitim shvatanjima, tendencijama, raznolikosti među ljudima, toleranciji i širini duha. Upravo kroz dokumentovanje javnih nastupa različitih i raznovrsnih autora iz sveta rok muzike, želimo da prikažemo i da potvrdimo postojanje malog parčeta slobode i boljeg sveta.

Predgovor katalogu izložbe ROK MOMENTI 2015.
„ROCK MOMENTI – OTRGNUTO OD ZABORAVA“

Na fotografijama ovde prisutne šestočlane grupacije okupljene pod zajedničkim imenom “ROCK MOMENTI” sveprisutni rokenrol dokument je vrlo lagano prešao u umetnički pristup. Na postavljenoj izložbi prikazan je deo kako lične tako i kolektivne istorije, a nadasve istorije rokenrola, koji uprkos raznim udarcima ispod pleksusa izdržava sva tmurna previranja i smicalice. Poetika čak šest prisutnih autora je evidentno različita. Upravo je to lepota ove postavke kao i same muzike koju autori prikazuju. Upravo to je i ta nesputana sloboda koju Rokenrol kao umetnost ume da pruži, onima koji shvataju. Zato, posmatrajte ove fotografije, možda ćete se setiti nečega, nekih radosnih detalja iz života, ali svakako ih zapamtite i nemojte zaboraviti da Vam sutra ne bi isto pričali… ROCK MOMENTI otrgnuti od zaborava – David Vartabedijan.

Posle dugogodišnjeg rada, prevashodno baziranog na entuzijazmu, dobijenih nagrada na polju rok fotografije, jedanaest uspešnih izložbi projekta ROCK MOMENTI širom Srbije i bivše Jugoslavije, Anamarija Vartabedijan i Stanislav Milojković, u fotografiji prevashodno opredeljeni za dokumentovanje rok koncerata, odlučuju se za saradnju sa autorima rok fotografije različitih generacija iz različitih gradova Srbije koji su svojim angažmanom kroz izložbenu aktivnost proteklih nekoliko godina doprineli održanju i razvoju tog fotografskog žanra u Srbiji: Zoran Mojsin (EFIAP) – Bor; Miloš Milojević (FSS1) – Zaječar; Nemanja Đorđević (urednik fotografije na internet portalu www.balkanrock.com) – Vranje; Raša Milojević (MF FSS / EFIAP/b / EsFIAP) – Zaječar.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here