Čuveni bubnjar Dragoljub Đuričić preminuo je u 69. godini u bolnici „Dragiša Mišović” od posledica kovida. Đuričić je tokom života nastupao sa nekim od najpoznatijih imena domaće, regionalne i svetske muzičke scene, i svirao na više od 6.000 koncerata.

Đuričić se proteklih mesec dana borio sa kovidom 19, a u bolnicu je prebačen 24. februara, nakon što se danima osećao loše i imao visoku temperaturu.

Rođen je na Cetinju 10. februara 1953. godine. Karijeru je započeo veoma mlad, do svojih ranih 20-ih godina osnovao je grupe The End i Krune, a kasnije i Veritas.

U Beograd se iz Herceg Novog preselio 1975. godine i priključio se grupi Ribelli, sa kojom je pratio mnoge poznate pop i rok muzičare, poput Dušana Prelevića, Kemala Montena, Arsena Dedića i mnogih drugih.

Posle toga se pridružio grupi Mama Coco, čiji je frontmen bio Dado Topić. Grupa je pratila Zdravka Čolića na turneji „Putujući zemljotres“ 1978. godine.

Krajem sedamdesetih prešao je u Ju grupu u kojoj je proveo dve godine, a onda u Leb i sol sa kojom je ostao šest godina.

Bio je član grupe Kerber, iz koje se posle tri godine vratio u Leb i sol. Učestvovao je na snimanju oko 70 albuma, i svirao na više od 6.000 koncerata.

Od 1997. godine predvodi orkestar koji na svim turnejama prati Zdravka Čolića.

Ostao je poznat i po svom angažmanu na protestima protiv režima Slobodana Miloševića devedesetih godina.

Kao vrsni bubnjar ostvario je izuzetnu karijeru i sarađivao sa velikim brojem najvećih domaćih i inostranih muzičkih zvezda. Osim pomenutih Zdravka Čolića, Arsena Dedića i Dade Topića, svirao je sa Vlatkom Stefanovskim, Kornelijem Kovačom, Davorinom Popovićem, Radomirom Mihailovićem Točkom, Đorđem Balaševićem, Borom Đorđevićem i mnogim drugim.

 

Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here