Rodonačelnici britanske acid jazz scene, sastav Incognito, koji ove godine obeležava 35 godina postojanja, u okviru aktuelne svetske turneje Amplified Soul Tour” nastupiće na predstojećem izdanju Nišville jazz festivala u petak, 14.avgusta u niškoj tvrđavi.


Incognito_Amplified-Soul_press-pictures__credit-Marc-Albert-Photography_3

Album “Amplified Soul” koji će Incognito promovisati u Nišu, sedamnaesto je izdanje benda  i odmah po objavljivanju izbio je 30.maja 2014 na prvo mesto prestižne top liste Billboard Top Contemporary Jazz Album ChartsSa albuma se kao prvi singl odmah izdvojila numera “Hats (Make Me Wanna Holler)”,pesma zaraznog funk-jazz ritma sa jakim primesama soula snimljena u najboljem nasleđu najvećih hitova iz ranijeg perioda benda.

Layout 3Interesantno je da se i danas, nakon skoro 9 godina i dalje govori o fantastičnom koncertu grupe Incognito naNišvilu 2006. godine na letnjoj pozornici niške tvrđave kada ni jaka kiša nije mogla da pokvari spektakl koji je trajao 2 sata i 20 minuta, a vođa sastava Jean-Paul Maunick(Bluey) izjavio je da im je ovo “verovatno najbolji nastup u karijeri”.

Početak priče o grupi koja je do danas ostala “duboko ukorenjena” u fuziju džeza i fanka sedamdesetih godina, datira upravo s kraja te decenije kada su Bluey i Paul „Tubbs“ Williamsosnovali disco-funk sastav “Light of the world” koji je imala britanski hit obradom “I Shot the Sherif” posle čega 1980 menjaju ime u “Incognito” i objavljuju prvi singl “Parissiene girl” i album “Jazz funk”. Međutim, ostatak osamdesetih protiče u relativnoj neaktivnosti, a cela stvar dobija ubrzanje kada njihov fan – DJ i BBC radijski voditelj Gilles Peterson 1991. godine osniva etiketu “Talkin’Loud” za koju Incognito objavljuje prvi hit singl “Always there”, a zatim i album “Inside life” na kojem su učestvovali mnogi od najboljih muzičara britanske groove zajednice. Ono što je ovim izdanjem nagovešteno, u velikom stilu je potvrdjeno sledećim albumom “Tribes, Vibes & Scribes“ sa furioznomo bradom pesme StivijaVondera „Don’t You Worry ‘Bout a Thing“ koja postaje veliki hit i definitivno ustoličava Incognito kao glavnog predvodnika ekspanzije acid jazza, što ovaj sastav ostaje i do današnjih dana.

Incognito_Amplified-Soul_press-pictures__credit-Marc-Albert-Photography_2

U proteklih 35 godina, Incognito, a posebno band lider Jean-Paul Maunick (Bluey) sarađivali su sa velikim brojem poznatih muzičara: Marcus Miller, Chaka Khan, Steve Winwood, Omar, Philip Bailey, George Benson, Stevie Wonder, a mnogi poznati producenti i DJ-evi (Roger Sanchez, David Morales, Steve Harvey, itd.) inspirisani radom grupe udahnuli su novi život. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here