Novi potvrđeni izvođači na 6. LAKE FEST-u su slovenački bend Lačni Franz i hrvatski bend M.O.R.T.


foto Ladja Norcev
foto Ladja Norcev

Grupa Lačni Franz se okupila 1979. godine i uz neprekidno nastupanje po svim republikama nakadašnje Jugoslavije do 1994. godine je snimila devet albuma, kojima je kasnije dodala četiri kompilacije. Njihovu isključivo autorsku muziku kritika je proglasila za ”kabaretnim rokom”, dok ih danas opisuje međunarodnom etiketom ”hard indie”.

U večno zelenim tekstovima lirika Zorana Predina provocira kao ironični sarkazam, jer nestašno preplide erotiku sa politikom i društvene tabue sa crnim humorom.

Vedina tekstova je dvosmislena, što im daje prepoznatljivost i alibi. Posle dugogodišnjeg nagovaranja publike, Zoran Predin je 2014. godine oživeo koncertni program Lačnog Franza. Sa četvoricom muzičara je krenuo na klubsku turneju po svim vedim gradovima bivše YU. Prvi snimak nove postave JEBIVETER JUNIOR iznenadio je sve koji su očekivali pospanu nostalgiju. Svira se žestoko i beskompromisno. Lačni Franz je ponovo mlad. “Poslednjih 15 godina dobijao sam puno pitanja, da li de Lačni Franz ikad ponovo nastupiti, kako bi mogle naš koncert doživeti i najnovije generacije radoznalih srodnih duša.

Evo sada mogu konačno, sve da pozovem da dođu na “Lake Fest 2016”. Stare fanove, njihovu decu i najmlađe rokerske duše , kojima je Novi Talas ponovo blizu. Naš koncert nije sluzava nostalgija, ved tvrda, polenta svirka, koja svom mladalačkom energijom izvodi naše legendarne pesme osamdesetih.

Neke smo aranžmane ostavili iste, neke pesme digli u savremeni zvuk, a i dodali nekoliko iznenađenja, na primer, pesmu o Margiti, koja je svima draga, himničnu ” Šta bi mi bez nas” i druge.

A ekskluzivno i premjierno za Lake Fest 2016 svirademo i nove pesme našeg novog albuma ”Svako dobro”, koji izlazi podetkom Septembra 2016” rekao je Zoran Predin, pozivajudi sve da dođu na Lake Fest.

foto Marko Ristic
foto Marko Ristic

M.O.R.T. je autorski punk – blues band iz Sinja, žestokog zvuka i živih nastupa. Kostur benda, Džon, Zvrk i Kikos, postoji još od jeseni 2003. godine s čestim izmenama ostalih članova. Bend od leta 2011. počinje sa ozbiljnim radom i čestim nastupima. Otada su održali brojne nastupe u Hrvatskoj, Bosni I Hercegovini i Sloveniji. Krajem 2012. godine sa novim bubnjarem snimaju prvi puni demo album ̋Vrhunsko dno”.

Bend M.O.R.T. je bio pobednik Demofesta u Banja Luci 2013. godine. Od 2014. godine snimaju za “Croatia Records” i objavljuju singlove “Tango”, “Pas” i “Meni” . U julu su objavili album ̋Odjel za žešće ̋ koji je pobrao odlične kritike.

Za sada potvrđeni izvođači na festivalu su Manu Chao La Ventura, Rambo Amadeus & Five Winetous – Sextet, Bajaga I instruktori, Kerber, Yu grupa, TBF , Sivilo, Ritam nereda i Punkreas.

Šesto izdanje LAKE FESTa de trajati četiri dana i održade se od 11. do 14. avgusta na Krupačkom jezeru u

Nikšidu. Cena karte ostaje nepromenjena i ona iznosi 10,00 evra za jedno veče i 25,00 evra za četiri večeri. Prvi dan festivala posveden je Desetogodišnjici obnove crnogorske nezavisnosti i ulaz je besplatan za sve posetioce festivala.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here