Ususret velikim koncertima u Sarajevu, Zagrebu i Osijeku, koje će bend Zabranjeno pušenje obilježiti 40 godina od objavljivanja albuma „Das ist Valter“, u Muzeju „Bitka za ranjenike na Neretvi“ Jablanica, biće održan 6. marta 2024. promocija novog muzičkog spota grupe.

Na dan kada su bili u Drugom svetskom ratu, 6. marta 1943. godine. , partizani su prešli preko porušenog mosta, a potom preneli skoro 4 hiljade ranjenih, grupa Zabranjeno pušenje promovisaće spot za pesmu „Čovjek starog kova“, sa dvostrukog albuma „Karamba!“.

Ovaj spot je snimljen na mestu veličanstvene bitke za ranjenike, što je bila ilustracija za ovu pesmu, sa jasnom porukom o hrabrosti, pobuni i humanosti, a korišćeni su i snimci iz legendarnog filma Veljka Bulajića “Bitka na Neretvi”. .

„Spot je na neki način omaž ovom jedinstvenom događaju, kao i Bulajićevom spektaklu, koji je svojevremeno pomerio granice ratnog filmskog stvaralaštva, i biće nam čast da ga predstavimo u muzeju koji čuva sećanje na našu slavnu istoriju. No smoking će biti izveden uživo 6. marta 2024. godine u Jablaničkom muzeju i tako se odužiti svima koji su pomogli da se spot napravi“, najavljuje frontmen benda Sejo Sekon i dodaje:

„Pesma „Čovek iz starog kova” govori o generaciji koja se nije plašila da se suprotstavi nepravdi, brani svoja prava i žrtvuje za ono što je mislila da vredi, i podseća da je važno sačuvati tu iskru, jer „istinska mladost uvek piše antidržavne parole“ .

Spot je režirao Tomislav Fiket, koji je radio na brojnim spotovima Zabranjeno pušenje, poput “Možeš imati moje telo”, “Mile Hasišar”, “Pos’o, kuća, birtija”, “Pupoljak”, “Počasna salva” , „Dobro dvorište“, „Modni guru“, a pored članova grupe, u njoj učestvuju i glumac Asim Ugljen, kao i dečaci Kenan Idrizović i Vito Sučić.

Snimanje su pomogli Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“ Jablanica, Opština Jablanica, OKC UrbanArt i JP Filmski centar Sarajevo.

Promocija spota će se održati u sredu, 06.03.2024. u 19 časova u Muzeju „Bitka za ranjenike na Neretvi“, a ulaz će biti besplatan za Jablaničane i njihove goste. Svoju pozivnicu, koja je neophodna za ulazak, svi zainteresovani mogu besplatno preuzeti na biletarnici Muzeja „Bitka za ranjenike na Neretvi“. Prije premijere spota biće prikazan višestruko nagrađivani film “Svjetla Sarajeva” reditelja Srđana Perkića, a nakon premijere spota uslijedit će kratki unplugged nastup benda Zabranjeno pušenje.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here