Asocijacija Neki rok i najstariji rok portal u Srbiji nekirok.com, u cilju promocije svog delovanja na polju očuvanja i unapređenja rock’n’roll kulture, objavila je i treću u nizu kompilaciju pod nazivom “Godovi”. “Godovi 1” i “Godovi 2” su imale za cilj da nas podsete na stare rock hitove i time je akcenat dat na očuvanju a u cilju unapređenja rock kulture pred nama je kompilacija “Godovi 3”. 


Sve tri kompilacije su objavljene u saradnji za najstarijim nezavisnim izdavačem u Srbiji – “Take it or leave it”. Na kompilaciji se nalaze novija rock ostvarenja bendova FEUD, Zid Mortal, Epilog, Sputnik, Harlekin, Crveni vetar, Katabazija, Ludwig Ludwig, John Wayne, UDAR, Odvojena stvarnost, Ludak u razvoju, Crveni karton, Oslobodioci, a ima i nekoliko regionalnih izvođača poput Government (MK), No rulrs (BiH). 

“Ovim izdanjem zaokružuje se i zajednička proslava, 30 godina izdavačke kuće “Take it or leave it” i 20 godina Asocijacije “Neki rok”. Ovaj serijal od tri kompilacije svojevrsna je posveta radu i značaju za rock muziku vlasnika izdavačke kuće “Take it or leave it” Saše Gočanina, kojeg smo izgubili u decembru 2020. godine, a nama ostaje kao amanet za budući rad.” – rekao je predsednik asocijacije NEKI ROK Goran Šobić

Nažalost, na kompilaciju nisu mogli stati svi mladi i novi bendovi širom Srbije i regiona a koje je TIOLI objavljivao godinama.

„Princip je jednostavan i nedvosmislem – uzmi ili ostavi! Pune tri decenije su karte bile otvorene, priče realne (bez uvijanja i lažnih nada), dela veća i trajnija od obećanja, a ljubav snažnija od izdaja, podmetačina i cenzura. TIOLI je objavio prvence stotinama srpskih rok grupa, misionarski bespogovorno verujući i onu višu pravdu, po kojoj svaki kvalitet zavređuje šansu da procveta i postane ukras bašte, bašte koju su, u međuvremenu, trovali pesticidima, zapišavali, prekopavali, zatrpavali, divlje i orijaški, svakog minuta od 1992. do danas. Mnogi su postali raskošne, ukrasne biljke, za kratkotrajnu upotrebu, u naprslim, šatro porcelanskim vazama, jer im se učinilo, od jeftinih tapeta iza, da su cvetna polja, mnogi nisu verovali da neko, kao što je to bio Saša Gočanin, može biti naprosto dobar i posvećen čovek bez zadnjih namera. Većina je najpre oberučke prigrlila „Uzmi“, da bi zatim, prvom povoljnom prilikom, poverovala slatkorečivima (a takvih bar ima na pretek na Balkanu) i stisnula „Ostavi“, jer nije ni bilo otpora toj njihovoj odluci. Takva su deca, sujetno naivna i sklona da bezuslovno veruju da su uvek zaslužila neuporedivo više. I baš iz tog razloga, ili uprkos njemu, ovih je trideset godina veličanstven jubilej satkan od najsirovijih (beskompromisnih) rokenrol emocija, jer mi smo lukovice zalivali i davali im život, a brali su cveće uglavnom nakupci“ – osvrnuo se na 30 godina „Take it or leave it“-a, muzički urednik Ivan St. Rizinger

Osim rock muzike ovi albumi promovišu umetnike, na omotu prve kompilacije je slika mlade slikarke Teodore Pavlović (14), na drugoj su predstavljene fotografije fotografa Mikice Andrejića a na trećoj je dizajnirano drvo digitalnog doba dizajnera Nikole Klinca. Drvo je odabrano zbog svoje dugovečnosti i nizanja godova. Na naslovnim stranama kompilacija Godovi su slike drveta čime podsećamo na značaj prirodne sredine i na akciju asocijacije Neki rok pod nazivom “Čovek je sposoban – ume da od drveta napravi panj” u sklopu koje je snimljen upozoravajući spot na pesmu “Čovek i drvo” grupe Zid Mortal.

“Još se sećamo mirisa novina iz kojih smo isecali vesti, olovnom bojom umazanih ruku i čuvenog Karbofix lepka kojim smo lepili taj papirni press clipping i tako događaje čuvali od zaborava. Pre dvadeset godina nismo imali savremenu tehnologiju i pristup informacijama ali smo imali informacije, priče, ljude, dela i ideale. Danas, uprkos savremenoj tehnologiji i dalje smo ti isti ljudi. Zato #PalacNaGore za novih dvadeset godina neodustajanja, upornosti i verovanja za nove priče, nove ljude, nova dela i nove ideale” – izjavila je povodom jubileja, Ljubica Maksimović, koosnivačica udruženja ,,Neki rok”

Kompilaciju „Godovi 3“ možete preslušati na svim digitalnim platformama:

Deezer: https://www.deezer.com/us/album/363035667

Spotify:https://open.spotify.com/album/6VR8xxZ8mTjhgJoR3Ozsoa?referral=labelaffiliate&utm_source=1100lwc3u4bK&utm_medium=Merlin_Kasetadigital&utm_campaign=labelaffiliate

You Tube Music: 

https://www.youtube.com/watch?v=Mv5pK1hoGCw&list=PLFKHYiFxQqMCIkvWzVlycqtWhVLiiP1FK&ab_channel=FEUD-Topic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here