Bend NOVEMBAR nakon tri godine priprema objavio je novi istoimeni album, tim povodom sa ekipom Giza Magazina porazgovarali su: Milan Vidaković, Bojan Ranđelović i Miroslav Užarević Uža. Mix potpisuje Nenad Pejčić takođe član Novembra, mastering Tomica Milenković, dobar deo posla urađen je u studiju Psycho Therapy, a sam album objavljen je pod etiketom Nocturne Media. Od 31. oktobra ovo neverovatno i današnjoj sceni preko potrebno ostvarenje možete poslušati klikom na link OVDE. Simbolično u toku meseca novembra svim poštovaocima dobrog zvuka izdanje biće dostupno i na CD-u i vinilu. Album je poneo deset pesama, a do sada smo imali prilike da čujemo pesmu “Sve zaboravljam koju je izveo osnivač i pevač sastava Novembar, Goran Kostić Kosta, a kome je ovaj album i posvećen. Takođe, dah je oduzela i stvar koju je izveo Nikola Vranjković imena “Magla”. Sada možete poslušati i ostale pesme. Raznolikost i prošaranost žanrova koji se ovde mogu čuti samo su jedan od segmenata koji album čine posebnim na više nivoa, da ne spominjem kako se ovde nalaze i Zoran Čalić (Majke), Sejo Sekson (Zabranjeno Pušenje), Petar Lovšin (Pankrti), Nemanja Kojić Kojot (Eyesburn, Hornsman Coyote), Vladimir Radusinović Radule (Atheist rap), Petko Slaveykov (Daily Noise Club), Silvestar Mrak (Gužva u 16-ercu, Grupa tvog života) i Branko Golubović Golub (Goblini).


Prema rečima članova benda Novembar, saradnja sa svima koji su učestvovali na albumu učinjena je na obostrano i veliko zadovoljstovo.

Bojan Ranđelović: “Kada neko tebi ukaže čast da učestvuje bespogovorno i pomeri neke granice, onda shvatiš koliko su sve stvari pre toga bile i te kako važne” .

Treba pomenuti da su na albumu i Dragan Stefanović na violini koji je inače i član Simfonijskog orkestra u Nišu, onda Bratislav Jovanović na harmonici, Rista Trajković koji svira saksofon, a album izgleda ovako:

 1. Novembar i Nikola Vranjković – Magla
  2. Novembar i Zoran Čalić – Štakori u gradu
  3. Novembar i Sejo Sekson – Ne okreći se sine
  4. Novembar i Peter Lovšin – Avala
  5. Novembar i Kojot – Absence Of Light
  6. Goran Kostić Kosta – Sve zaboravljam
  7. Novembar i Radule – Sloboda izbora
  8. Novembar i Petko Slaveykov – Coackroaches blues
  9. Novembar i  Silvestar Mrak  – Moja domovina
  10. Novembar i  Golub – Rehab

Muzika nije bila namenski urađena za pomenute izvođače, a inicijativa da naredni album poprimi ovakav izgled potekla je od samog Koste, kao i Bojana Ranđelovića i Milana Vidakovića. Anegdota koja prati ovu ideju jeste da, kada je Nikola Vranjković čuo stvar namenjenu njemu, nije mogao da veruje koliko se žanrovoski uklopila u njegov način rada i sa oduševljenjem je prihvatio. Slična reakcija ispratila je i ostatak umetnika. Tekstovi, kao i samo pevanje autorski su rad samih izvođača. Ono što je zanimljivo da gotovo sve prati ista tematika – prosudite sami.

Treba pomenuti i to, da je na osnovu Konkursa gde je Novembar istupio sa svojom idejom SOKOJ izašao u susret i omogućio izdanje Novembra na vinilu u 500 primeraka. Prva promocija i javno slušanje biće organizovano u NIšu, nakon čega krajem novembra sledi turneja po Srbiji i regionu, a prvi na udaru su Ajdovščina (Slovenija), Osjek (Hrvatska), Ljubljana (Slovenija). Bendu će se na pojedinim binama pridružiti i kolege sa ovog albuma, Vladimir Radusinović Radule, Silvestar Mrak, Zoran Čalić, Petko Slaveykov i Peter Lovšin.

Milan Vidaković: “Bend je funkcionisao kao porodica. Ovo je Kostino vrlo ozbiljno delo i najviše mi je žao što on nije tu da prisustvuje svemu ovome. Mnogo mi nedostaje i mnogo mi je teško u ovom trenutku. Sa njim je sve bilo lakše”.

Bojan Ranđelović: “Meni nedostaje stariji brat. Dobar deo mog identieta danas, Kosta je za njega zaslužan. Nekako sam sazrevao uz njega. Voleo bih da može da podeli sa nama ovo osećanje koje nosimo vezano za album koji smo konačno završili”.

 Miroslav Užarević Uža: Kostu sam poznavao dugo i ako sam kraći period bio u Novembru. On je stvarno jedan od ljudi ovde u Nišu koji je zaista živeo rokenrol i posedovao iskustvo koje retko ko ima. Bilo mi je interesantno da slušam o koncertima na kojima je bio, muziku koju je slušao, igrao flipere sa Krstom Novoselićem… Kada sam video da je Kosta bio zadovoljan sa mnom u bendu Novembar, stvarno mi je to mnogo značilo”.

Zbog privatnih obaveza razgovoru nije prisustvovao Nenad Pejčić koji je izuzetno, izuzetno zaslužan za ovaj album, zbog truda, rada u studiju i koji je uložio sebe ne samo u album, već i u ceo bend. Njemu je ovo nešto mnogo veliko i sveto. Izuzetan, beskompromisni borac –  rekli su nam prisutni članovi benda.

Ne možemo da ne spomenemo i Saleta Đokića i njegov autentični zvuk gitare, a koji je celu muzičku karijeru proveo sa Kostom i Novembrom. Kako nam je i ranije rekao:

“Ja sam od samog početka sa Kostom, to je neka  ’91.  godina i od tad  za Kostu me vežu samo lepe stvari. On je veliki čovek, mnogo  sam naučio od njega. Imao je toliko energije da je čak i mene koji sam statičan uspeo da pokrene, ne samo mene, nego ceo bend. Njegove ideje – to je Novembar. On je po meni i za mene među najboljim tekstopiscima u Srbiji, a i uopšte na Balkanu”.

Nama je bila čast da popričamo i podržimo ove ljude u najsvetlijim i  najtužnijim momentima. Bend radi i radiće! Do kada?! Niko ne zna. 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here