DSC_7972Danas je održana konferencija za štampu  u Nišvil pres centru, u tvrđavi. Grupa TG Collective iz Britanije, bila je  naš gost.  

  • Počeli su sa snimanjem i izvođenjem svoje muzike 2001. godine, kada su sastav činile tri akustične gitare. Od tada, sastav se menjao, i sada ga čine šest izvođača: dve gitare, kontrabas,  klarinet, flauta i udaraljke.Upoznavanje naše zemlje je krenulo još u autobusu, kada su slušali našu domaću muziku, Tomu Zdravkovića. „Nismo razumeli ni reč, ali nam se ritam dopao, tako da smo u suštini samo pravili buku“ izjavio je gitarista benda Sam Slater.

Još jedna od interesantnih stvari, na zahtev dvojice članova benda, TG Collective će u subotu od 19:00 časova prisustvovati fudbalskoj utakmici između FK Radnički i FK Partizan na južnoj tribini sa navijačima niškog kluba.

Njih možete čuti večeras , 14.08. na River stage-u i uživati u izvođenju gypsy jazz-a, flamenka, savremene i klasične umetničke muzike. „Mi smo zaista dobri prijatelji, i zapravo smo kao jedna velika porodica“ izjavila je Holly Jones-flauta, i ako želite da budete član naše velike porodice, pridružite nam se na River stage-u.

  • Bend Gadjo Dilo takođe je održao  konferenciju za novinare.Saznali smo iz prve ruke priču o nastanku imena, naime, Gađo Dilo je naziv filma Tonija Gatlifa, koji znači Lud,a nije Rom (u originalu : Crazy,non-Gypsy). Motiv romske kulture je prisutan u njihovoj muzici, čime se trude da održe Manuš gypsy jazz tradiciju. Ovo im je prvi put da borave u Srbiji, a utisci o Nišu su sjajni. Posebno zanimljivim smatraju ravnopravnu upotrebu ćirilice i latinice, koja ih je isprva zbunila. U njihovoj muzici moći ćemo da uživamo večeras na River Stage-u i u subotu na glavnoj bini, a  za ljubitelje ove vrste muzike biće organizovani koncerti sutra u Pirotu i prekosutra u Vranju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here