The Smile, supergrupa koju čine Tom Jork i Džoni Grinvud iz Radioheada i Tom Skiner iz Sons of Kemet, nastupiće 15. juna na sceni pulske Arene, a upravo je izašao njihov drugi album „Wall Of Eyes”.

The Smile, foto Frank LeBon

Odmah po pojavljivanju 2021. godine bilo je jasno da The Smile nisu samo sporedni projekat Radioheada. Njihov debi album, “A Light For Attracting Attention”, bio je jedno od najiščekivanijih izdanja 2022. Album i nastupe uživo naišli su na entuzijazam u muzičkim medijima kao što su The Guardian, Pitchfork, The Observer, The Needle Drop, Rolling Stone , Nev Iork Magazine , Uncut, MOJO i stari i novi fanovi. Thom Iorke, Jonni Greenvood Greenvood i Tom Skinner, ili kako su ih kritičari nazvali “Radiohead in pover trio format”, izabrali su Zagreb za početak svoje debitantske turneje 2022. godine, a sada imamo priliku da ih ponovo doživimo u jedinstvenom ambijentu Pulska arena 15. juna.

“Ne čini se pretjerano reći da su The Smile trenutno jedan od najboljih i najinovativnijih rock bendova na planetu.” – NME

Upravo objavljeni drugi studijski album “Wall Of Eyes” (KSL Recordings / Dallas Records / Lampshade Media) vodi ih dalje u progresivnom pravcu. Snimljeno u studijima Okford i Abbei Road takođe uključuje promenu proizvođača; od Najdžela Godriča (verovatno zauzet nadgledanjem novog albuma Idlesa) do Sema Pets-Dejvisa (koji je radio sa Jorkom na njegovom prvom saundtreku za film za Suspiria iz 2018.), ali je zadržao inventivne aranžmanske veštine Hjua Branta koji diriguje Londonskim savremenim orkestrom. U poređenju sa prvim albumom, “Vall of Eies” dodaje psihodeliju, nemački ritam iz 70-ih (ritam 4/4 popularan kod krautrok bendova) i gore pomenute žice Londonskog savremenog orkestra. To je pronicljiviji, opširniji album, ali održava visok standard The Smile trija.

Raspored turneja benda je omogućio da se novi album razvije mnogo organskije od svog prethodnika. Nekoliko pesama namenjenih studijskom izdanju “Vall of Eies” premijerno je emitovano uživo i uključeno u set-liste u poslednjih nekoliko godina. ‘Bending Hectic’, najduža, osmominutna pesma na albumu, sa kojom su debitovali na Montreuk Jazz Festivalu 2022, prvobitno nije bila planirana za objavljivanje, ali je usmenom predajom brojnih fanova i kritičara postala fenomen i pojavio se kao nezavisno izdanje 2023. To je ujedno bio i prvi uvid u nove materijale fantastičnog trojca.

“Više nema nikakve dileme, The Smile je jedan od najuzbudljivijih bendova današnjice.” – RAVNO DO DNA

Pesma ‘Friend Of A Friend’ imala je svetsku premijeru na njihovom koncertu u Zagrebu (16. maja 2022.), gde su tada započeli svoju evropsku turneju. U uvodnoj reči, Tom Jork je naveo da je pesma nastala tog dana, i govori o svom vremenu u Italiji tokom karantina pandemije, gledajući video snimke i slušajući ljude kako pevaju jedni drugima na balkonima. The Smile je danas (26. januara) objavio novi spot za pesmu ‘Friend Of A Friend’, u režiji Pola Tomasa Andersona. Video, snimljen kamerom od 35 mm, premijerno je prikazan prošle nedelje u odabranim nezavisnim bioskopima širom sveta.

Ostale pjesme, poput ‘Under Our Pillows’ – izgrađene oko prodornog gitarskog motiva Greenwooda – bile su dostupne putem snimaka fanova na YouTubeu. Mračna, nostalgična ‘Teleharmonic’, pojačana flautom već se pojavila pod drugačijim imenom u ranijem životu u seriji “Peaky Blinders”. Različiti umjetnici danas biraju različite puteve u predstavljanju svog rada, od objavljivanja nečujnih novih pjesama odjednom do dugih, postupnih otkrivanja na društvenim mrežama. Činjenica da postoje live omiljene pjesme koje još nisu stigle do snimljenih verzija, čini da The Smile djeluje manje kao sporedni, a sve više kao tekući projekt koji u realnom vremenu razvija značajan opus.

Smile se sada oseća kao živi organizam koji diše, dinamičan i stvaran kao svakodnevni posao Jorka i Grinvuda, zajedno sa odličnim bubnjarom i multiinstrumentalistom Skinerom koji dodaje još složenije ritmove često zamršenim muzičkim konstrukcijama Radiohead dua. U postavi The Smile, Jork i Grinvud se čini da se oslobađaju da zaobiđu očekivanja, administraciju i glavobolje koje moraju da dođu sa osnivanjem matičnog benda. Glavna atrakcija: tri muzičara, koje ponekad podržava saksofonista Robert Stillman, mogu da se kreću spretnije i stvaraju savremene klasične/fank hibridne džemove koliko god žele.
„Ti me poznaješ!“ zatvara set onim što zvuči kao nežna ljubavna pesma okrenuta naopačke, Jorkov falset razmišlja o onima (možda recenzentima albuma) koji misle da ga poznaju, ali ne. S druge strane, suptilna, evoluirajuća ‘I Kuit’ kombinuje gitaru, klavir i perkusije da bi stvorila arpeggio – Doplerov efekat koji zrači elektronikom. Sa završnom, kontemplativnom ‘Iou Knov Me!’, Jorkovi tekstovi sugerišu da nikada ne možemo zaista (znati) drugu osobu; svi smo jedni drugima neprepoznatljivi. Idealan zvuk klavira i njegov vokal koji šapuće stvara napetost dok pljusak žica privodi album kraju.

U okviru evropskog dela turneje, The Smile će održati koncert 15. juna 2024. godine u pulskoj Areni. Ulaznice se mogu kupiti putem sistema eventim.hr i na fizičkim prodajnim mjestima Eventima. Cene ulaznica počinju od 75 evra za parter, 85 za tribine i 140 evra za plato.

MEDIJI O ALBUMU “ZID OČIJA

NME – 4* Ne izgleda kao natezanje da sugerišem da su The Smile trenutno jedan od najboljih i najinventivnijih rok bendova na planeti.“
Rolling Stone – 4* „Osmeh je i dalje jedinstveno briljantan predlog.“
RAVNO DO DNA – 9/10 „Zadovoljstvo je ići putem The Smile-a, koji se za kratko vreme oslobodio epiteta ‘sporedni projekat’ i pretvorio se u netipičnu supergrupu koja jaše naizgled beskrajnom talasu kreativnosti. Više nema sumnje, The Smile je jedan od najuzbudljivijih bendova današnjice.”
VEČERNJI LIST – „Nije preterivanje, već niz odličnih novih pesama odsviranih beskompromisno i sa visokim estetskim kriterijumima, sa delikatnim emocijama i zanimljivim tekstovima koje samo ova dvojica, zajedno sa Skinerom, mogu da prodaju u tolikim količinama. 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here