“Budim se iz sna, ovo nije moja zemlja, ovo nisam ja. Niko me ne poznaje i nikom nisam drag, ovo nije moje Sunce….“- reči su pesme „Švaba“, sastava „Lizard”iz ’90.Tačnije, njihova priča počinje, sada već davne 1992. godine. 

DSC_0029

1994. u Lizard dolaze Slobodan Radojković, Vladan Toncic i Aleksandar Zivaljevic, gde ih čekaju Kristijan i Goran. Lizard je  preteča  borskog sastava New Deal, bend koji je  učestvovao na više Zaječarskih Gitarijada, i prema nekim kritikama nosio etiketu „muzičara van svog vremena“. Ipak neka prva mesta je osvajao, a neka ( pod velikim znacima navoda) „opravdano gubio”. Stvari „guštera“, poput pesme „Zeleno“, bile su svojevrsna avantura za to vreme i njihov kraj.

U jednom od razgovora lokomotiva benda, Kristijan Vukmirović, rekao je :

kiki

To što mi nismo snimili nešto, možda smo pravi krivci mi sami. Verovatno u to vreme nije imao ko ni da nas sponzoriše, niti smo mi imali dovoljno novca. Imali smo zaista dovoljno entutuzijazma, ali smo živeli u toj sredini gde i dan danas jesmo. Ako kažeš da smo svirali „van vremena“, to je zato što nismo potpadali pod uticaje koji su tada vladali. Bilo je teško snimiti bilo šta u to vreme. Elem, imati bend i stvoriti ime je privilegija, i to trebaš da ceniš. Zašto odustajati ?!

Možda nepoznat široj masi ,iz ovih ili onih razloga, možda zbog dešavanja na prostorima bivše velike zemlje, u godinama u kojima njihov ozbiljan rad tek kreće, na kraju zbog nedovoljno finansija ili sredstava komunikacije, koje danas postoje – ime Lizard nestaje sa početkom 21. veka.

Lizard se uz manje promene pretočio u cover bend NEW DEAL, koji u ovom trenutku čine:

Kristijan Vukmirović (vokal)

Slobodan Radojković (gitara)

Goran Nikolić (gitara)

Miloš Sretenović (bass)

Darko Urošević (bubanj)

Vojislav Veljković (klavijature)

Stalni članovi još iz doba Lizarda, do dana današnjeg jesu: Kristijan, Slobodan, Goran i Darko. Klupko New Deal počinje da se odmotava izmedju 2000. i 2002. godine. Zvanično sa radom kreću 2002.

Od osnivanja ovog sastava, na poziciji bubnjara bio je Branko Kostić, koji napušta bend novembra 2008. godine, kada na njegovo mesto dolazi Darko Urošević. Klavijaturama je, sve do aprila 2009. rukovodio Miki Jevremović, da bi ih potom preuzeo Nenad Mučić, koji ostaje uz New Deal sve do 2012. godine. Novi i sadašnji klavijaturista je Vojislav Veljković.
Basista Miloš Sretenović odlazi iz benda aprila 2009. , a petorci se pridružuje Duško Spasojević.
Zbog rada sa sastavom „Goribor“, bubnjar Darko Urošević povremeno odsustvuje, tada ga tokom 2011. menjaju  Zoran Marinković i 2012. godine Željko Milićević.
Turbulencija članova grupe se uglavnom odnosila na ritam sekciju. Miloš Sretenović se nedavno vratio u bend, nakon što je Duško Spasojević promenio mesto stanovanja. Pridruženi član, još uvek je Željko Milićević (bubanj).

DSC_0022

Publika uvek potencira energiju koju emituju i kvalitet.
NEW DEAL ima širok repertoar od preko 200 pesama, i nekako svakoj pesmi daje i svoj pečat.
Možda upravo ovaj R ‘n’ R entuzijazam, koji se nije izgubio ni posle godina koncerata i svirki, jeste “ono nešto” što je potrebno današnjoj sceni.

Paket koji ovi vrsni muzičari nude, a za koje nikada neće reći “žrtva prolaznosti” je isti, ali unutar paketa je uvek nešto novo. Posebno me raduje činjenica da se Deal-ovci vraćaju autorskom radu tj. rešili su da isti ponovo prezentuju, jer gotovo 12 godina svoju umetnost nisu podelili sa širim narodnim masama. Samo napred momci!

Pratite New Deal:

New Deal

New Deal

New Deal on Twitter

 

tekst: Milena Ilić

foto: Milena Ilić i Cuttingedgephotos Worldseenthrough A Lens

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here