James Marshall “Jimi” Hendrix, rođen je na današnji dan, 27. novembra 1942. godine u Sijetlu. Pravo ime Džoni Alen Hendriks. On nije bio samo pevač, gitarista, tekstopisac, muzičar, već je bio i ostao kulturna ikona. 

jimi-hendrix-1-193x300

Mnogi obožavaoci i muzički kritičari smatraju ga najuticajnijim i najtalentovanijim gitaristom u istoriji rok muzike. Svetsku slavu stekao je  1967. svirajući na Monterejskom pop festivalu,a  na Vudstoku 1969. bio je glavna atrakcija.

Hendrix iznenada umire 1970. godine u 27. godini života. Razne spekulacije su dovele do toga da se od njegove smrti stvori mit. Navodi se da  je noć proveo sa Monikom Daneman, svojom devojkom i da je pred spavanje uzeo mešavinu vina i tableta za spavanje, što je uzrokovalo povraćanje u snu i gušenje. Takođe se spekuliše da ga je te večeri ubio njegov menadžer, jer je hteo njegovo životno osiguranje.

Džimi Hendriks uveden je  u američku Rokenrol kuću slavnih i britansku Muzičku kuću slavnih 2005. Njegova zvezda na Holivudskom prolazu postavljena je 1994. godine,a 2003, časopis Roling Stoun postavio je Hendriksa na prvo mesto rang liste “100 najvećih gitarista svih vremena“.

Džimi Hendriks  započeo je karijeru kao 15-godišnjak, kupivši svoju prvu gitaru za 5 dolara. Godine 1959. otac mu kupuje prvu električnu gitaru, Supro Ozark.

Preminuo je 18. septembra 1970. godine.

 

foto: http://www.news.dm/today-in-history-in-1970-james-marshall-jimi-hendrix-died/

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here