Završena je 54. Gitarijada po redu, ona najstarija, u Zaječaru. Usled uslova koje diktira trenutna pandemijska situacija, Gitarijada je održana  u vremenu kada nismo navikli i u drugačijem formatu. Podsetimo, program ovogodišnje najdugovečnije manifestacije otvorio je bend Red Danger iz Negotina, odmah potom nastupio je sastav „BendOver“ kao pobednik 53. Gitarijade. U onom „revijalnom“ delu večeri uživali smo uz hitove Riblje Čorbe. Nažalost, ovo je prvi nastup Riblje Čorbe pred zaječarskom publikom bez dragog Miše Aleksića. Veče je zagrejao, a potom i zatvorio jedan od trenutno najboljih bendova sa ovih prostora, neprikosnoveno Hladno Pivo.

„Ja verujem da je organizatorima bilo teško ovo napraviti i znamo da je veliko nezadovoljstvo ljudi koji nisu došli iz ovih ili onih razloga, ali i da trebamo biti malo manje kritični“ rekao je Mile Kekin, frontmen benda Hladno Pivo.

Drugi dan počeo je uz fantastične Hadži Prodane Duše i Sanitarium, nakon čega je usledio nastup Nevernih Beba i grupe Galija.

Stručni žiri u sastavu, Dragan Novičić, Nenad Patijarević i Sanja Marić, proglasio je Pobednika 21. veka, a to je sastav “BendOver. Nagrada za najbolji vokal koja nosi ime po Momčilu Moši Radenkoviću, nedavno preminulom osnivaču Gitarijade, frontmenu Zlatnih Prstiju, neponovljivom umetniku i osobi koja je imala još puno pesama da nam ponudi, pripala je Milošu Došiću takođe iz benda BendOver. U njegovo ime, nagradu je primio Vladan Vučić, gitarista benda pobednika. U odsustvu Baneta Radenkovića, rođenog brata Momčila Moše Radenkovića, takođe osnivača Gitarijade i člana Zlatnih Prstiju, nagrade je uručio Ivan Živković, ne samo predsednik OO 54. Gitarijade, već neko ko je i ranijih godina učestvovao u organizaciji ovog rokenrol festivala i kome je Gitarijada bliska: 

“Želim da se zahvalim i izvinim u ime organizatora, ukoliko nešto nije bilo u redu. Obećavam da će naredna biti bolja i nadam se da neće biti održana u ovim uslovima”. 

 

S obzriom na to, da je ovogodišnja Gitarijada na meti kritika, što zbog vremena održavanja, uslova, bendova koji su nastupili, slabe posećenosti i drugih razloga, moram da podsetim da ovu manifestaciju ne treba gasiti, pogotovo Gitarijadu i da muzika jednostavno mora da pobedi, te da su održavanje ovakve manifestacije i njen kontinuitet i te kako od velike važnosti. Svakako se nadamo da će Gitarijada povratiti stari sjaj.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here