da bu

Bend Dža ili Bu, promoviše svoj album, pod imenom KUKOVO LETO.

Posle mnogih nastupa na pozornicama letnjih festivala, a sada u sklopu promotivne turneje, ovaj alternativni sastav dolazi i u grad na dva Timoka, u nedelju, 25. avgusta 2013. godine.

Koncert će biti održan u klubu zvanom “Klupče” u Hajduk Veljkovoj 92, u Zaječaru.

Cene ulaznica u pretptodaji iznosi 250 dinara, dok ćete na dan  svirke morati da izdvojite 300 dinara.

Takođe, organizatori obaveštavaju da, posetioci ovog koncerta  mogu  kupiti  i majice DŽA ILI BU, po ceni od 700 dinara.

 

Biografija

 

  • Dža ili bu je osnovan 1987. godine na Vračaru (Beograd). Svi članovi prve postave benda potiču iz iste ulice. S obzirom da se počinjalo od nule a niko nije znao bog zna šta odlučeno je da se bend krsti po jednoj staroj srpskoj izreci koja se upotrebljava kada nešto veliko treba da uradiš a ne znaš da li ćeš uspeti ili propasti.

Posle dosta kombinacija postava se ustalila na trojci: Sabljar, Dule i Kid koja je funkcionisala do dolaska prvog pevača Stojana Radičevića – Loleta. U ovo vreme a za vreme rada sa Loletom bend je snimao demo snimke i svirao koncerte po gimnazijama što je u to vreme bila česta pojava. Beograd je u to vreme bio grad u kome se slušao rnr, punk, hc, metal …

Od ‘89 u bendu je posle odlaska Loleta i prelaska Sabljara na vokal, gitaru svirao Mitanovski Aleksandar -Mita sve do dolaska Gorana.

Prve demo snimke “Slika”, “Mamin nov usisivač” i “Crveno” bend je snimio u studiju Zodijak Saše Sopčeka u Zemunu.

Kid je svoj prvi usnimak bubnja na demo snimcima usnimio sa nepunih 14 godina. S obzirom da je bio dobošar u pionirskom orkestru odakle je ukrao prvi doboš bilo bi suvišno dalje pričati… Pesme “Slika” i “Crveno” bile su prve antikomunističke i antirežimske pesme na ovim prostorima (čak pre osnivanja opozicije u Srbiji). Zbog ovoga i zbog raznih drugih stvari članovi benda su malo češće bili privođeni na informativne razgovore.

Godine 1990. ustalila se konačna postava benda sa kojom je do 1996 bend snimio rti albuma.

Godine 1996. Goran Majkić – Goxy dotadašnji gitarista odlazi u S.A.D. gde završava postdiplomske studije i magistrira u NASA centru u Hjustonu na raketnim gorivima. Zapošljava se u NASA centru i trenutno radi na projektu atomobilskog motora na vodu (vodonik). I dalje se bavi muzikom radeći sa bendom “God Dog” u čijoj postavi je i ex bubnjar Dead Kennedys-a. U bend tada dolazi novi gitarista Igor Panić – Ziggy sa kojim bend i snima četvrti studijski album “Kao da ničeg nije ni bilo” kao i “Live Bunker” živi album snimljen 1999.

Album “Kao da ničeg nije ni bilo” na kojem su se našle i pesme “Aljaska”i “Olovni Vojnik” izlazi u najgorem momentu tik pred početak NATO bombardovanja. Zbog toga ovaj, moglo bi se reći najzreliji i najbolji, album prolazi relativno nezapaženo. Album je zbog zatvaranja diskografske kuće ZMEX koja ga je izdala izašao u vidu kasete za navedanu kuću a u vidu CD Multimedije sa četiri spota za Fabrika Records kao smoizdanje.

Bend zbog svega što se događalo u zemlji privremeno prestaje sa radom 1999. godine.

Bend Dža ili Bu se ipak ponovo okuplja 2003. godine ali u novoj postavi, pojačan još jednom gitarom i klavijaturama. Odviraši sjajan come-back koncert na Exit festivalu u Novom Sadu ulazi u studio i kreće sa radom na novom albumu. Da bi prekratili pauzu u diskografiji, Dža ili bu 2005. izdaje za PGP-RTS kompilaciju “Retrovizor”,na kojoj se nalaze i 2 nove pesme, ”Illegas” i “Opasne igre”(obrada kultne elektro grupe iz 80-ih Beograd). Pesma “Opasne igre” postiže velike uspehe (4 nedelje na 1. mestu Radija B92 i 5 nedelja na 1. mestu Studija B).

2007. izlazi album “Ultramuk” za diskografsku kuću Multimedia Records, sa koga su skinuti singlovi za pesme “Metak”, “Zid”, “Rasprodaja” i “Dr Fist”.

U međuvremenu bend je odsvirao stotinak koncerata i nastupao na svim važnijim festivalima u regionu.

Od leta 2012 u bend dolazi Vladan Vasiljević – Vaske kao drugi gitarista, a tokom sezone jesen –zima 2012/2013. bend je na velikoj turneji u preko 20 gradova širom regiona .

 

Posetite website benda “Dža ili Bu”

www.dzailibu.net

objava: Milena Ilić

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here