Poslednja sreda ujedno i poslednji dan novembra meseca zgodno se poklopila sa izlaskom našeg novog izdanja: Monodrama. U pitanju je prvi deo ambicioznog projekta mladog umetnika i muzičara Branka Spasića, zamišljen kao muzička trilogija, Sreda je utorak u novembru. Prvi deo trilogije, Monodrama predstavljamo vam danas, kao kompletan album, sa devet pesama.

Dosadašnji muzički rad Branka Spasića uglavnom je bio vezan za  grupe Sunshine i Kika.

Monodrama je konceptualan album, a žanrovski se može opisati kao alternativni spoj  post kraut rock, post punk i post grunge žanrova. Branko Spasić je kompletan autor svih devet pesama na albumu, a vodeći singl, “Modrice”, kao i čitav album možete slušati na muzičkim servisima: OVDE.

Redosled pesama na albumu “Monodrama” (Menart) :

Okean

Odraz

Čovek

XIV

Modrice

Sudoku

P.S.H.

Noć

Početak

„Sreda je Utorak u Novembru“ je alternativni muzičko – poetski eksperiment, kantautora Branka Spasića, i predstavlja autorsku, multimedijalnu trilogiju koju čine „Monodrama“, „Entropija“ i „Mačke iz Savamale“ .

„Monodrama“, debitantski album autora, prošao je dug put od ideje do realizacije. Iako stvaranje ovog albuma počinje još 2014. godine, sinimljen je i završen tek 2019. godine u Beogradu, od kada čeka svoj prvi susret sa publikom.   

Pored muzike, integralni segment ovog umetničkog dela predstavlja i poezija. Tekstovi pesama priređeni su u literarnom obliku, u formi zbirke poezije, koja ja upotpunjena grafičkim ilustracijama, koje potpisuje kantautor. Na ovaj način, autor preispituje jedinstvenu ideju kroz raznorodne medije, stvarajući nesvakidašnje sinkretsko iskustvo.

Osnovna specifičnost muzike na ovom albumu je orkestracija – kao osnovni instrument izdvaja se akustična gitara, neočekivanog i povremeno neprepoznatljivog zvuka. Pored toga, jedinstveni narativ stvaraju kreativne i neobične melodije na bas gitari, koje je takođe svirao sam autor. Među različitm emocijama, stilovima i melodijama na albumu izdvaja se izrazioto dramatičan glas autora, koji svojim stihovima povezuje ovu priču u jedinstvenu celinu, i dislocira slušaoce u drugačiju stvarnost, u specifičan mikrosvet albuma „Monodrama“.

Ono što se posebno ističe u celokupnoj zvučnoj slici su krakteristični ritmovi, iza kojih stoji bubnjar i producent Andreja Jovanović, koji je, pored nezaboravnih bubnjeva, zaslužan i za produkciju i snimanje ovog neobičnog albuma.

Takođe, pažnju slušaoca privalči i mastering, koji potpisuje Goran Antović.

„Monodrama“ će biti premijerno obajvljena u novembru 2022., u saradnji sa izdavačkom kućom Menart.

Nakon dugogodišnjeg istraživanja kao kompozitor i instrumentalista, akumulirajući snažna osećanja, autor predstavlja, svoj prvi album, specifično umetničko iskustvo, proisteklo iz duboke introspekcije, ali i trajne i uporne empatije sa zajednicom i prirodom.

Ovaj, pomalo nostalgičan, zvuk predstavlja eksperimentalni spoj savremenog, alternativnog rok n roll-a, sa jasnim ekspresionističkim pristupom konceptualnoj muzici, koji je upotpunjen suptilnim primesama suprotnosti, poput bluza,  panka, i kraut roka. Pored toga, ova dinamična celina, obojena je stilizovanim omažem muzici brehtovskog, epskog teatra –  što sve zajedno čini da odiše izvesnom van vremenskom univerzalnošću, kao i slobodom od uticaja jasnih žanrovskih granica i definicija.

Album se sastoji iz 9 pesama: – okean –odraz –covek -14 –modrice –sudoku –p.s.h. -noć – početak, svaka pesma predstavlja različito osećanje i drugačije duhovno stanje, ali su povezane istom idejom, tako da čine jedinstvenu celinu. Zajednička forma svih pesama predstavlja savremenu epopeju, u kojoj nas lirski subjekat vodi sa sobom kroz transcedentalno iskustvo, koje simbolizuje transformaciju kroz ljubav i traumu. Identifikujući se sa lirskim subjektom, autor nam predstvlja svoje refleksije i spoznaje na ovom uzbudljivom i neobičnom putovanju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here