Bajaga i Instruktori, Partibrejkers, Van Gogh, S.A.R.S. i mnogih drugi, nastupiće 10. juna u Domu omladine Beograda na humanitarnom muzičkom festivalu “Noć za pomoć”, čiji će sav prihod biti namenjen za pomoć ugroženima od poplava u Srbiji. Festival organizuju Dom omladine Beograda, MTV i Long Play,  uz podršku Crvenog krsta Srbije.

Svaki posetilac festivala “Noć za pomoć” će na ulazu u DOB, u utorak  10. juna donirati najmanje 1.003 dinara (a može dati i više)  direktno Crvenom krstu Srbije, koji će novac dalje uputiti ugroženim građanima.

noczapomockzn1

Festival “Noć za pomoć” biće istovremeno i prva od dve centralne manifestacije proslave 50 godina Doma omladine Beograda, centra kulture i obrazovanja čiji je osnivač Grad Beograd. Dom omladine je decenijama kultno okupljalište mladih Beograda, ali i cele Srbije, te jedno od omiljenih odredišta kulturnog turizma mladih iz Evrope i sveta. Godišnje, oko 1.600 različitih programa poseti više od 400.000 ljudi, pretežno srednjoškolaca i studenata. Osnovna načela i kriterijumi u kreiranju programa su kvalitet, inovativnost, aktuelnost i dostupnost programa mladima. Najznačajniji jugoslovenski i srpski umetnici, mislioci i političari svoje prve profesionalne korake napravili su upravo u Domu omladine Beograda. Najvažniji svetski muzičari, glumci, filozofi, pesnici, pisci, umetnici performansa, političari i sociolozi bili su gosti Doma omladine Beograda, u njegovoj pola veka dugoj istoriji. Neki od ključnih događaja u novijoj kulturnoj i društvenoj istoriji Beograda i Srbije odigrali su se upravo u ovoj instituciji.

Marko Stojanović, v.d. direktora Doma omladine Beograda: „Dom omladine Beograda je posebno pogođen ovim nesrećnim događajima – u poplavama smo izgubili jednu od naših radnica, koleginicu Radosavu Đokić. Kolektiv Doma omladine Beograda je sa prvim naznakama ozbiljnosti situacije sa poplavama u Srbiji prekinuo svoj tekući program i počeo sa organizacijom više različitih aktivnosti za pomoć postradalima od poplava.  Prvo smo otvorili centar za sakupljanje humanitarne pomoći, kao i mnoge druge institucije, ali istovremeno smo počeli sa organizacijom timova umetnika koji će odlaziti u prihvatne centre i družiti se i održavati radionice sa mladima. Sve to odvijaće se uz konsultacije sa psiholozima iz Psihološkog savetovališta Doma omladine Beograda i drugim stručnjacima. Paralelno, počeli smo i sa organizacijom humanitarnog koncerta. U to vreme se nije znao obim destrukcije vodene stihije, ali smo pretpostavljali da će jedan takav koncert, pored sakupljanja finansijske pomoći, biti i motivacioni faktor čitavom društvu da se ujedini i podstrek svakome da pomogne shodno svojim mogućnostima. Umetnici mogu da pomognu svojim fizičkim radom, što su mnogi i činili, a kada neposredna opasnost prođe svako se vraća svom osnovnom zanimanju i pomaže na sebi svojstven način. U ovom slučaju okupili smo vodeće pop i rok muzičare, koji će darovati publici Doma omladine Beograda izvanredan koncert za 50. rođendan, a postradalima u poplavama finansijsku pomoć putem Crvenog krsta Srbije.“

Muzički program festival “Noć za pomoć” biće održan 10. juna istovremeno na dve bine: u Velikoj sali i Sali Amerikana DOB-a. Podjednako važan biće i popodnevni program, 10. juna već od 14:00, na popularnom “Zidiću” ispred DOB-a. Posetioci programa na “Zidiću” takođe će moći da doniraju novac u kutije Crvenog krsta Srbije koje će biti ispred DOB-a. Kompletna lista učesnika i satnica festivala biće naknadno objavljeni.

Važno je naglasiti da će i sav prihod od pića prodatih u DOB-u tokom festivala takođe biti kroz Crveni krst Srbije usmeren  za pomoć ugroženima od poplava.

Momčilo Bajagić Bajaga:Kad se ovo sve desilo došli smo na ideju da napravimo humanitarni koncert. Dom omladine Beograda je jedino mesto gde smo to mogli organizovati bez troškova i za relativno kratko vreme. Nadamo se da ćemo ovom akcijom, na kojoj će učestvovati veliki broj bendova, skupiti značajna sredstva za pomoć ugroženima od poplava.“

Zoran Kostić Cane: „Pomozimo uvek kada pomoć treba. Otvorimo srce za poplavljene. Da im iz srca damo nadu da će sve biti okej.“

Zvonimir Đukić Đule: Saosećamo u bolu sa porodicama nastradalih, saosećamo sa svim ljudima kojima su nepogode srušile domove kako u Srbiji, tako i u BiH i Hrvatskoj. Notama i stihovima, kao i mnogo puta do sada, zajedno na okupu – budimo veru da nada postoji.”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here