Na predstojećem Nišvilu u subotu 15. avgusta nastupiće i Bagyi Balazs New Quartet iz Mađarske kao i egipatski world jazz sasatav Eftekasat.


Bagyi Balasz New Quartet_B&WBalazs Bagyi je jedan od najcenjenijih muzičara mađarske džez scene tokom protekle dve decenije. Vodio je bendove pod svojim imenom, sarađivao sa različitim sastavima skoro svih žanrova, a često je gostovao i u inostranstvu. Njegov jedinstveni „melodični“ stil sviranja bubnjeva predstavllja kompleksno muzičko iskustvo. Prethodni kvartet koji je vodio od 2004. do 2011. godine bio je veoma zapažen na mađarskoj etnoždžez i world music sceni. Muzika novog kvarteta prerdstavlja lagani odmak od folk bekgraunda i zvuči mnogo više kao „čisti“ akustični džez baziran na post bop elementima. Ostali članovi benda (Janos Aved – saksofon, Dezso Olah – klavir i Peter Olah – bas) svakako su među najboljim instrumentalistima mlađe generacije muzičara iz Budimpešte.

Sasatav iz Kaira Eftekasat osnovan je 2002. godine, a možda najbolji opis „o čemu se tu radi“  je citat iz Herald tribjuna: “U najkraćem, da su Fagen i Becker (Steely Dan) i Steve Vai rodjeni u Egiptu i odrastali na orijentalnom folku – njihova muzika bi sigurno bila u stilu grupe Eftekasat“. Grupa čije ime u slengu znači “odlična ideja koja se pojavljuje niotkuda”, jedna je od glavnih predvodnica sve jače severnoafričke ili orijentalne džez-rok struje koja poslednjih godina svežim idejama i kombinacijama, poput manjeg cunamija zapljuskuje obale kako severa Meditarana, tako i kopna koja oivičavaju Atlantski okean. Članovi grupe Eftekasat su:  Amro Salah – klavijature, Samer George – bas,  Ahmad Hesham – bubnjevi, Sherif Alaa – gitara,  Mohamed Medhat – violina, Hany Bedair – udaraljke.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here