YU Grupa vraća se u Zagreb nakon više od 25 godina, kako bi u Vintage Industrial Baru održala ekskluzivan koncert u Hrvatskoj.

DSC_0347

Potporu tom legendarnom bendu u četvrtak,  8. siječnja (8. januara), pruži će cenjeni gitarista Branimir Bogunović Pif. Ulaznice za koncert koji će razgaliti srca mnogih koji su živeli u najplodonosnijem rock razdoblju na ovim područijima nalaze se u pretprodaji po cijeni od 60 kuna u Dirty Old Shopu (Tratinska 18) i u Vintage Industrial Baru (svakim danom osim ponedjeljkom). Na dan koncerta cena ulaznice iznosiće 80 kn. Broj ulaznica za ovaj koncert je ograničen.

YU grupu osnovali su 1970. godine braća Dragi i Žika Jelić te ona od tada pa do danas slovi za jedan od najcjenjenijih rock sastava na području bivše Jugoslavije. Prvu pjesmu “Nona” YU grupa je snimila krajem prosinca iste godine, a objavljena kao singlica bila je odmah rasprodana. Inspiraciju za “Nonu” bend je pronašao u folk glazbi s Kosova pa su samim time postali i piorni kombiniranja rock i folk glazbe na području tadašnje jugoslavenske rock scene.
Između prve pjesme i prvog albuma, YU grupa je odsvirala veliki broj koncerata u državi i inozemstvu te je snimila četrnaest pjesama za potrebe Radio Beograda koje su kasnije objavljene na vinylnim singlicama.
U veljači 1973. YU grupa je posjetila London u kojem je zahvaljujući producentu CBS Recordsa, produžene ruke Columbia Recordsa, održala koncert u čuvenom klubu “The Marquee”. Koncert je osigurao bendu daljnu suradnju s tim diskografskim divom kao i termine u studiju za snimanje demo materijala. No, bend se vratio u Jugoslaviju kako bi u Beogradu održao veliki koncert te time zabetonirao svoju visoku poziciju na tadašnjoj jugoslavenskoj rock sceni.

Zbog svega navedenog, YU grupa odustala je od karijere u Engleskoj te je odbila biti predgrupa na turneji The Allman Brothers Banda. Nedugo nakon toga, bend je objavio istoimeni debi album na kojem su se nalazili hitovi “Trka”, “Čudna šuma”, “More”. Godine 1998. spomenuti debitantski album uvršten je u knjigu “YU 100: najbolji albumi jugoslavenske i rock muzike”. Od tada do danas, YU grupa objavila je još devet albuma. Tijekom 80-ih i 90-ih bend je proživio preinake, ali su i danas aktivni. Koliko su i dalje vitalni provjerite u Vintageu u četvrtak, 08. siječnja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here