Kultna supergrupa Babe odnedavno je pojačana dolaskom još jednog gitariste – Stefana Aćimovića, srednjoškolca iz Beograda koji je nedavno napunio tek 17 godina.


foto: Dejan Skopelja
foto: Dejan Skopelja

“Od Žike (Milenkovića) sam bar tri puta mlađi, a od ostalih u Babama ne znam, ali su stvarno svi super prema meni”, kaže Aćimović, učenik Šeste beogradske gimnazije, koji se rodio nekoliko godina nakon što su se osnovane Babe, poznate po velikim hitovima “Slanina”, “Ko me ter’o”, “N
oć bez sna”…

Babe su supergrupa iz Beograda poznata po upečatljivom nizu, često (seksualno) provokativnih ali uvek duhovitih, hitova kakvi su “Noć bez sna”, “Ko me ter’o”, “Da te vidim golu”, “Slanina”, “Loša navika”, “Daj mu ga Lola”…

Babe su osnovane 1992. godine u Beogradu, na inicijativu Bojana Vasića, basiste sastava Bezobrazno zeleno, kao (super)grupa sastavljena od muzičara iz velikih i značajnih srpskih bendova – pevač i gitarista Žika Milenković stigao je iz Bajage i Instruktora, gitarista Zoran Ilić-Ilke je bio član Riblje čorbe, a bubnjar Goran Čavajda-Čavke Električnog orgazma. Vasić usled nesuglasica sa ostalima ubrzo napušta bend i odlazi u Južnu Afriku, a zamenjuje ga basista Dejan Škopelja-Škopi iz još jednog bitnog benda – U škripcu.

“Vasa je imao vikendicu u Babama, a Ilketu je palo na pamet zbog onog Mamas And Papas – Babas end dedas”, objašnjava Žika.

Prvi album “Slike iz života jednog idota”, u inat ratom i sankcijama opterećenoj i mračnoj 1993. godini donosi nesvakidašnju zbirku poletnih, seksualno provokativnih i otkačenih pesama, kao što su “Slanina”, “Noć bez sna”, “Da te vidim golu” i posebno urnebesna zezancija “Češemo se”. Nagomilana stvaralačka snaga glavnog stihopisca Žike Milenkovića i njegovog čestog saradnika u pisanju muzike Ilketa rezultira ubrzo mini albumom “4 Babe, 4 pesme” (1994), sa kojeg se ističu hitovi “Novogodišnja pesma” i “Loša navika”. Drugi album “Lažne slike o ljubavi” (1995), gde je hit “Ko me ter’o”, bend snima bez Čavketa koji odlazi u Australiju (gde je preminuo 1997. godine). Kompilacija “P.S. Babe” (1998) pored čitavog prvenca i mini albuma donosi i nove pesme “Hoću da budem predsednik Srbije”, “Zadnja noć” i “Mladi ludi svet”.

“Tematiku pesama sam bazirao uvek na najjednostavnijim stvarima koje se dešavaju mladim ljudima. Naša tri albuma imaju veseli početak, malo tužniju sredinu i najtužniji kraj. Svaka čaša meda, mora da se zalije čašom žuči. I uvek smo imali ‘andergraund’ teme, iz života marginalaca. Mi smo se uvek samo sprdali sa jakima i uspešnima”, objašnjava Žika.

Treći, za sada poslednji album Baba “Slike sna i jave (Samo za ludake i buntovnike)” Žika snima sa novom postavom u kojoj su bili gitarista Vladan Nedeljkov i bubnjar Blagoje Nedeljković, i to u nevreme, usred NATO bombardovanja 1999. godine. Žika usled pojačanih aktivnosti matičnog benda Bajaga i Instruktori 2000. godine zamrzava rad sa Babama. Kako objašnjava: “Spontano smo se razišli, bez ikakvih svađa”.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here