U organizaciji Exit fondacije i Ambasade Indije, sinoć otvorena je izložba 50 najboljih radova na prvom foto-takmicenju IndiaSerbia 2014. u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.


IndiaSerbia_otvaranje_jogaU pitanju je zajednicki projekat Ambasade Indije u Srbiji, Exit fondacije, organizacije Brand Serbia i IdeaWorks Design & Strategy, zamišljen da dodatno ojaca odnose izmedu naroda, profesionalaca i institucija Indije i Srbije. Izložba koja prikazuje najbolje fotografije ovog takmicenja i pruža zanimljive uvide, te vrednu foto dokumentaciju iz Indije i Srbije, bice otvorena do 14. marta ove godine. „Dok cestitamo pobednicima i drugim ucesnicima foto-takmicenja, nadamo se da ce ova izložba pomoci da se približe raznovrsne kulture dve velicanstvene nacije i da ce doprineti našem boljem razumevanju. Izabrane fotografije cemo sa zadovoljstvom pokloniti Turistickoj organizaciji Srbije za svrhu promocije turizma Srbije. Zahvaljujem se Exit fondaciji za organizaciju izložbe kao i Etihad Airways i Turistickom predstavništvu Indije u Frankfurtu na sponzorstvu takmicenja”, izjavila je povodom ove saradnje Ambasadorka Indije u Srbiji Nj.E. Narinder Cahuan.

„EXIT kao jedan od najpoznatijih modernih srpskih brendova aktivno radi na promociji dobrog imena Srbije u svetu. Nedavno smo osnovali specijalizovanu organizaciju Brand Serbia koja, zajedno sa medunarodnim partnerima, sprovodi IndiaSerbia, prvi projekat za promociju Srbije i njeno povezivanje sa Indijom kroz ljude tj. slobodno ucešce gradana obe zemlje u zajednickim takmicenjima i projektima. Bila nam je cast saradivati sa firmom TheIdeaWorks iz Indije, povezane sa Incredibe India, svetski poznatom kampanjom za nacionalno turisticko brendiranje“ – izjavio je Ivan M. Petrovic, izvršni menadžer Exit fondacije i dodao da je Incredible India proglašena za najbolju kampanju za nacionalno turisticko brendiranje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

U ime institucije koja je izložbu ugostila, prisutnima se obratila i direktorka Muzeja primenjene umetnosti, Ljiljana Miletic Abramovic:

„Prepoznali smo veliki kreativni potencijal ove ideje kao i mogucnost otvaranja novih kulturnih i komunikacijskih tokova medu mladim ljudima naših zemalja. Želeli smo da, kao kulturna institucija od nacionalnog znacaja, u duhu tradicionalno dobrih odnosa Indije i Srbije, doprinesemo daljem razvoju naše prijateljske saradnje i u oblasti kulture. Znacajna je inicijativa za ovu akciju od strane Exita, svetski prepoznatljivog brenda koji je uspeo da na najbolji nacin afirmiše Srbiju“.

Autor najboljeg rada iz Srbije, Zoltan Bisak osvojio je glavnu nagradu i put u Indiju, u kojoj je boravio prošlog meseca, dok ce autor najboljeg rada iz Indije, Samir Basu boraviti u Srbiji ovog leta kada ce posetiti i Exit festival, zajedno sa ostalih 20 finalista konkursa. „Bilo mi je potrebno nekoliko nedelja da saberem utiske sa putovanja u Indiju prošlog meseca i mislim da cu pod utiscima ostati još dugo vremena. Najviše sam oduševljen ljudima, njihovim dobrim raspoloženjem i prijatnošcu prema strancima. Vratio sam se sa mnogo lepih uspomena i novih prijateljstava, te bih se zahvalio organizatorima i sponzorima takmicenja što su mi omogucili ostvarenje jednog od mojih snova, a to je putovanje u Indiju” – rekao je Zoltan Bisak, autor pobednicke fotografije iz Srbije.

Desetoclani žiri cinilo je po pet istaknutih fotografa iz Indije i Srbije, a na konkurs je dospelo više od 1500 fotografija. „Mi, clanovi žirija smo imali privilegiju i slatke muke, da od velikog broja pristiglih fotografija (1500 prijava) prvo dodemo do najboljih 50, a potom da proglasimo pobednike. Nažalost, morali smo da se opredelimo za po jednu fotografiju Srbije i Indije. Nadam se da ce konkurs postati tradicionalan, i time još više ojacati prijateljske veze naše dve zemlje“, reci su Dragana Kujundžica, poznatog profesionalnog fotografa i clana žirija.
IndiaSerbiaLjubitelji fotografije i gosti izložbe imali su priliku da uživaju u svecanom koktelu i demonstraciji tradicionalnog indijskog plesa, muzike i joge. Više informacija o projektu „IndiaSerbia“ može se pronaci na zvanicnoj prezentaciji: www.indiaserbia.com kao i na društvenim mrežama, www.facebook.com/INDIASERBIA i twitter.com/INDIASERBIA Osvrt na današnje prijateljstvo izmedu Srbije i Indije Odnosi Indije i Srbije su tradicionalno bili bliski i prijateljski još od doba Socijalisticke Federativne Republike Jugoslavije. Prijateljstvo je znacajno ojacano kada su tadašnji lideri oba naroda Džavaharlal Pandit Nehru i Josip Broz Tito zajedno osnovali Pokret nesvrstanih. Danas ulice u gradovima Indije i Srbije nose naziv po imenima ovih državnika kao secanje na to slavno doba. Nakon raspada Jugoslavije tokom ranih devedesetih godina i tokom ponovnog nastanka države Srbije, koja je unela svoj suverenitet u osnivanje Jugoslavije 1918, ti rani prijateljski odnosi i saradnja i dalje predstavljaju osnovu za dobre odnose izmedu dveju država.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here