U petak, 3. novembra, u novosadskoj Gerili nastupiće balkan, d’n’b, rock, dub sastav SOPOT iz Banja Luke. Početak koncerta najavljen je za 22 časa.


Reč „Sopot“ na staroslovenskom jeziku znači „izvor“. Sopot je grupa koja već nekoliko godina ostvaruje regionalni uspjeh i bilježi desetu godinu postojanja. Zamišljen je kao projekat sa jakim autorskim pečatom koji kroz saradnju sa domaćim i stranim umjetnicima stvara fuziju balkanske umjetnosti samodernom tehnologijom, a osnovao ga je umjetnik Petar Topalović 2006. godine u Banjaluci. 

Sopotov autorski izraz je savremeni muzički hibrid, kroz koji članovi benda kreiraju sopstveni muzički kosmos mješavinom Dub-a koji se poigrava sa Reggae – om i Drum N Bass-om, a protkan je motivima balkanske izvorne muzike. 

Sopot iza sebe ima tri CD izdanja Dabalkan (Menadžer Kompanija, 2007.), Equilibrium (PGP‐RTS, 2009.) i Sopotnik (Koliba, 2013.). Prva dva albuma snimljena su u Lyon-u (Francuska) u studiju izdavačke kuće „Jarring Effects“ a, posljednji u Banjaluci u studiju „Digital Boyler“. 

Na studijskim albumima grupa je sarađivala sa mnogim umjetnicima kako iz regiona tako iz Evrope (Dr. DAS ‐ Asian Dub Foundation, Hornsman Coyote, Aku Fen – High Tone, L’oeuf Raide, Uzul Prod, Steph / Kaly Live Dub, Greg Snoyl, Nico Matagrin, Celine L’enfant, R‐Zatz, Orhan Maslo, Bojan Savić, Milan Tica i tako dalje). Studijske albume su pratili i video spotovi koji su emitovani u zemljama bivše Jugoslavije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here