“Nešto je puklo u meni” i “The Good Wife” nazivi su dvije izložbe fotografija koje su otvorene danas u Banskom dvoru u sklopu desetog Demofesta. 


Postavljene su u velikom izložbenom salonu na prvom spratu, a obje za temu uzimaju ženu i njen položaj u društvu, kao i odnos društva prema njoj. Multimedijalni umjetnik Dejan Klement za svoju izložbu “The Good Wife” kaže da se vrlo ozbiljnoj temi posvetio na vrlo sarkastičan način, jer se tako najbolje branimo od strašne stvarnosti koja nas prečesto okružuje.

“Za primer sam uzeo jednu savremenu ženu koja je savremena samo lingvistički, iza tog termina je i dalje pokušaj patrijarhata. Napravio sam neformalnu anketu i svoje koleginice, koje su iz potpuno drugačijih sfera života i drugačije se odnose prema feminizmu, pitao jednostavno pitanje. Kada bi se danas u Srbiji, a to se može primeniti na celi Balkan, referendumom odlučivalo da li žena treba imati pravo glasa, kakav bi ishod bio? Sve su rekle da žene ne bi imale to pravo”, naveo je on, dodajući da bi nas trebalo biti sramota što u 2017. godini govorimo o ljudskim pravima, jer to nismo sebi smjeli da dozvolimo.

 

Autorka druge izložbe, fotografkinja Marija Janković kaže da je naziv pronašla čitajući jedne dnevne novine. Naime, ona za temu uzima izvještavanje medija o ubistvima žena u Srbiji tokom prošle godine.

“‘Nešto je puklo u meni’ je jedan od citata na koje sam naišla u jednim dnevnim novinama, a koji je bio nekakvo opravdanje muškarca koji je ubio svoju ženu. Za mene je to jeftino opravdanje bilo zastrašujuće i odlučila sam da taj naziv dam izložbi koja se bavi tabloidnim izveštavanjem o femicidu koji je prisutan kod nas”, objašnjava ona, te dodaje da su prošle godine u Srbiji ubijene 33 žene i svaka fotografija predstavlja članak u vezi njih.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here