Hichtone Music & Promotion upravo je objavio prvi samostalni album Alda Foška pod nazivom “This One Time”, realizovan uz pomoć najboljih muzičara istarske i riječke scene. Foško i njegov kolektiv neguju moderan džez izraz, obojen eklekticizmom i uticajima koji prevazilaze tipične žanrovske konvencije, a posebno su inspirisani fenomenom slobodne improvizacije.
Prvi solo album Alda Foška, “This One Time” (Hitchtone Music & Promotion, 2023), realizovan je u saradnji sa kolektivom najboljih muzičara istarske i riječke scene, okupljenim u Aldo Foško Collective.

Aldo o albumu kaže: „Tematski, album je svojevrsna kolekcija anegdota i zgode iz života jednog muzičara, u kojoj se prepliće pregršt ideja, motiva i uticaja koji su podstakli njegovo stvaranje. Sam naziv albuma aludira na početak prepričavanja takve priče“.

Kompletan materijal je zanimljiva kombinacija instrumenata koji se ne čuju često zajedno, od bas klarineta i rodos električnog klavira do bariton horne i klasične gitare. Ova kombinacija donosi inovativan i neobičan zvuk.

Album se sastoji od šest originalnih i raznovrsnih kompozicija, a posebno se ističu tri slobodne improvizacije, gde su vokalne sposobnosti Albe Naćinovič u suprotnosti sa bas klarinetom i električnim klavirom. U svim kompozicijama vokal se tretira i realizuje kao samostalan instrument, potpuno ravnopravan sa ostalima – nema tekstova, već se formira novi muzički jezik improvizovanim vokalizacijama i slogovima koji se stvaraju u trenutku.

Ako se svemu ovome dodaju vrhunski solisti na trubi, krilu, gitari i saksofonu, ovaj projekat Alda Foška predstavlja osveženje na regionalnoj džez sceni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here