Na poziv džez muzeja iz Nju Orleansa, Nišville će u nedelju, 30. aprila predstaviti četiri autentična predstavnika koji će nastupiti na virtuelnoj proslavi Svetskog dana džeza.

 

Poziv je upućen menadžerki Nišvilla u Americi, Jeleni Ivanjac, kao rezultat saradnje izmedju Nju Orleans džez muzeja i Nišvilla koja je započeta pre par godina. Virtuelna proslava uključiće brojne izvodjače iz sveta, a pored muzike biće prezentovana i predavanja, kao i arhivski snimci koji reflektuju globalni uticaj džez muzike i kulture.

Glavna zvezda proslave biće Caili O’Doherty (Kejli O’Doerti), pijanistkinja, kompozitor, aranžer i edukator iz Njujorka, koja će predstaviti svoj omaž Lil Hardin Armstrong, džez pijanistkinji i supruzi Luj Armstronga.

Iz Srbije će nastupiti Eyot, Nišville Rojaze Orchestra, Nenad C. & Numismatica i Coffe Shop Kollective. Biće to izvanredna prilika da se prikaže koliko daleko doseže uticaj muzike čiji su koreni upravo u Nju Orleansu, kao i da se promovišu muzičari koji su već zakoračili van granica Srbije, a sada će se čuti i videte i preko Atlantika.

U nastavku saradnje Nišvila i Nju Orleans džez muzeja, može se očekivati još nekoliko velikih zajedničkih projekata i međusobnih gostovanja, a pregovori su u toku da već na ovogodišnjem Nišvillu gosti iz Nju Orlensa predstave deo svog muzejskog programa.

Pre početka proslave u Nju Orleansu, Nišvil organizuje dupli koncertni program ispred Nišville Džez muzeja, počev od 13 sati u Niškoj tvrđavi, nastupiće grupa Moba i Romajam orchestra. Moba će premijerno izvesti autorske kompozicije Miše Pavlovića, a Romajam orchestra omaž legendi romske muzike Šabanu Bajramoviću.

Proslava Svetskog dana džeza može se pratiti na Fejsbuk nalozima Nju Orleans džez muzeja i Nišville Jazz Festivala, u nedelju, 30. aprila sa početkom u 17:00 časova.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here