Zek de la Roša (Zack de la Rocha), frontmen benda RAGE AGAINST THE MACHINE, rođen je na današnji dan, 13. januara 1970. godine u Kaliforniji. Jedan od najuglednijih imena alternativne muzike.


 Poznat je po političkom aktivizmu i serviranju svojih poruka kroz tekst. Tokom devedesetih godina postaje veoma poznat kao vodeći vokal sastava Rage Against the Machine, što mu dodatno učvršćuje temelj  njegovoj antimilitantnoj aktivnosti, borbi protiv stajaće regrutne vojske i njenog uticaja na društveni život.

ratmDa bi uopšte razumeli njegov stil pevanja i izgovora, moraju se pomenuti njegovi koreni. Kao mladi Hispano Amerikanac tokom sedamdesetih, odrastao je u u kvartu, gde su pretežno živeli belci. Njegova majka, bila je doktor antropolog, dok je otac poštovani muralista, najpoznatiji po njegovim slikama zapatističkih poljoprivrednika. Nakon razvoda roditelja, Zekov otac je prošao kroz nervni slom, i podvrgao ga rigoroznom religioznom asketizmu, što dovodi do toga da De la Roša sa svojih 13 godina odlazi kod majke. 

Svoj prvi bend imao je u srednjoj školi, zvao se Hardstance. Ovaj bend je kasnije evoluirao uInside Out i zdao album 1991. godine. Kako je odrastao i stario, odvajao se od zvuka roka i bio povučen talasom Hip-Hopa. U istom periodu upoznaje Toma Morela (Tom Morello), diplomca političkih nauka sa Harvarda. Njih dvojica su “kliknuli” intelektualno i u muzičkom smislu i osnovali bend, Rage Against The Machine. Sa primesama hevi metala, i dobrim rifovima, što je pratio Zekov intezivni hip hopom obojeni vokal, nije prošlo puno vremena, da bi se njih dvojica našli na glavnoj bini Lollapalooza II i postali jedan od najispraćenijih bendova na MTV-u i radio stanicama, a da su pri tom bili kontradiktorni tadašnjoj politici.

Da danas imam mladi um, koji bih trebao da usmerim pri putovanju kroz život, i trebao da biram između prirodnog načina življenja, poput mojih predaka i novog civiilizovanog života, za njegovu dobrobit izabrao bih put predaka. Odgajio bih ga kao Indijanca. 

Prvio video benda “Freedom” , bio je svojevrsni dokumentarac o indijancu Lenardu Paltijeu, koji je bio optužen za ubistvo dva FBI agenta. Pomenuto je samo jedan od slučajeva, koji je od Zeka načinio jednim od najvidljivijih prvaka liberalizma u svetu.

Muzika, poruke pesama benda i De la Rošeova borba su bili tako usko povezani, da on sam svoje albume nije shvatao uspehom, ukoliko nisu rezultirali opipljivom političkom promenom. Drugi i treći album su postigli uspehe, ali politički vetar nije bio onakav, kakvim se nadao. Godine 2000. saopštava da napušta bend.

Nastavio je da radi sam, sarađivajući sa brojnim poznatim imenima. Takođe, udružio se sa bubnjarem benda “The Mars Volta” Džonom Teodorom i oformio sastav One Day as a Lion.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here