Momčilo Bajagić-Bajaga rođen je na današnji dan, 19. februara  1960. godine u Bjelovaru. Od ranih 80-ih, Bajaga je vođa grupe Bajaga i instruktori, jednog od komercijalno najuspešnijih srpskih pop/rok bendova. Veći deo života je proveo živeći i radeći u Zemunu.

1779276_757926507551884_509153990_nU braku sa Emilijom ima sina Marka i ćerku Anđelu.

Muzičku karijeru je počeo sa 14 godina u bendu TNT, a karijera mu je krenula izuzetnim tokom kada se sa 18 godina kao ritam gitarista priključio bendu Riblja čorba. Prvo je nastupao samo na nekim pesmama tokom koncerta, potom se pojavljuje kao koautor na nekim pesmama, a ubrzo i kao kompletan autor i to sa par hitova od kojih je najpoznatija „Kad hodaš”. Ukupno je sa Čorbom snimio pet albuma.

Zapažen je bio nastup grupe „Frka“ koja je za emisiju „Rokenroler“ snimila spot za Bajaginu pesmu „Pustite me druže“. Pošto je u međuvremenu napisao i pesme koje nisu odgovarale senzibilitetu Riblje čorbe, rešio je da ih izda na posebnom solo albumu. Radi snimanja novog albuma skuplja iskusne muzičare, a prijatelji ga nagovaraju da novi materijal odsvira na par koncerata.

Iz Riblje čorbe ga isključuju 19. jula 1984. godine, posle čega nastavlja sa svojim bendom. Snima album sa svojim pesmama pod nazivom „Pozitivna geografija“, a bend dobija naziv „Instruktori pozitivne geografije“. Kasnijih godina naziv benda skraćuju na „Instruktori“, a poslednjih godina se na nastupima pojavljuju pod nazivom „Bajaga i instruktori“.

Sem rada sa bendom, Bajaga je radio i muziku za film „Ni na nebu, ni na zemlji“ (poznati hit „Moji su drugovi“), odakle potiče muzika koja je objavljena na Bajaginom solo albumu, kao i za TV seriju „Otvorena vrata“. Ponovo snima 2003. godine muziku za film „Profesionalac“ po drami Dušana Kovačevića.

 

fotografija: Hello

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here