Stephen Percy Harris, rođen je na današnji dan, 12. marta 1956. godine u Lejtonstonu (London, Engleska).  Godine 1976. formira IRON MAIDEN, gde svira do danas.


facebook/ironmaiden
facebook/ironmaiden

 Odrastao je u istočnom delu Londona. Kao dečak bio je opsednut fudbalom (igrao u mladoj postavi Vest Hem Junajteda) i mogao je da postane profesionalni fudbaler da se nije okrenuo muzici i izabrao pravi put. Svoju muzičku karijeru počinje kao klavijaturista, da bi se tek kasnije opredelio za bas-gitaru. Godine 1971. Stiv kupuje bas-gitaru (kopija „Fendera”) koja je u to vreme koštala velikih 40 funti i vežba uz svoje omiljene ploče. Veliki uticaj na njega imao je bend Džetro Tal, ali i ostale grupe tog vremena kao što su Blek sabat, Dženezis (rani period), Tin Lizi … Početkom sedamdesetih postaje član grupe – Džipsiz kis (Gipsy’s Kiss). Grupa je upočetku svirala obrade tuđih pesama, a kasnije i svoje kompozicije. Godine 1975. postaje član grupe Smajler (Smiler).

Stiv Haris uvodi novi stil sviranja bas-gitare koji se danas naziva `galopiranje`. Postaje uzor mnogim bas-gitaristima širom sveta i stiče poštovanje svojih kolega. Uticaji: Na skoro sve hevi metal bendove od početka osamdesetih.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here